Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Досвід створення систем відеоспостереження на Галичині: короткі нотатки

IMG_20190704_123629_297

Фахівці Асоціації УМДПЛ продовжують дослідження використання камер відеоспостереження для охорони громадського порядку в містах України. Минулого тижня експерт Михайло Каменєв та аналітик Степан Золотар відвідали з ознайомчими візитами Львів та Івано-Франківськ. В обох містах налічується близько 250 камер відеоспостереження, втім, досвід їх використання — зовсім різний.

4 липня у Львові фахівці Асоціації зустрілись з представниками Управління безпеки міста Львівської міської ради, а також відвідали Центр безпеки міста, що був створений на базі Муніципальної варти. Досвід Львова цікавий тим, що це одне з перших міст в Україні, яке почало будувати власну систему відеоспостереження. Хоч система і є однією з перших в країні, міська влада досі не ухвалила належного регулювання для неї.

«За відсутності регулювання на національному рівні, місцеві ради намагаються створювати положення про системи відеоспостереження, в яких зокрема фіксують питання збереження даних, доступу до них, порядку видачі інформації з системи громадянам тощо. У Львова є достатній досвід використання системи. Водночас, згадані питання вирішуються за принципом усталеної практики», — зазначає експерт Михайло Каменєв. 

IMG_20190704_122223_570

Того ж дня представники Асоціації відвідали Муніципальну варту Івано-Франківська, де розташований центр управління камерами відеоспостереження у місті. Це перше місто з відвіданих, у якому фактично немає єдиної системи відеоспостереження, а записи з камер зберігаються на відеореєстраторах, розташованих на всій території міста. Службовці Департаменту житлово-комунальної політики та благоустрою міської ради, до яких фахівці Асоціації завітали 5 липня, зазначають, що для побудови цілісного та якісного відеоспостереження необхідні значні кошти, які міська рада планує залучати як міжнародну технічну допомогу. 

IMG_20190704_170739_084

«В цілому, про систему в Івано-Франківську склалось враження строкатості та безсистемності, — зазначає аналітик Степан Золотар. — Однією з причин цього є відсутність належної уваги до питань відеоспостереження з боку місцевої влади. Якщо у тому ж Львові було створено окреме Управління безпеки міста, яке і забезпечує необхідні процеси, то в Івано-Франківську одну частину робить Департамент ЖКП, другу — Муніципальна варта, третю взагалі приватні компанії, принцип обрання яких не завжди прозорий та зрозумілий. Фактично, відеоспостереження в місті тримається на окремих ентузіастах, але чи так має бути у великому місті?».

IMG_20190704_211223_067

Надалі фахівці в рамках проекту планують вивчити досвід ще кількох українських міст  і вже згодом сформувати ґрунтовні рекомендації щодо нормативного регулювання діяльності систем відеоспостереження.

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Читайте також: 

На форумі «Безпечне місто Вінниця» говорили про приватність та системи відеоспостереження

Відеоспостереження у Дніпрі та на Закарпатті: досліджуємо кращі практики

Як працює система відеоспостереження у Житомирі та Вінниці, — за підсумками ознайомчого візиту

Поділитися

Інші новини