Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

«Поліція в об’єктиві»: завдання зняти поліцію в Одесі виявилось непростим (ВІДЕО)

Після Харкова естафету від Києва та Черкас прийняла команда моніторів в Одесі. В рамках відеофлешмобу «Поліція в об’єктиві» зі збору доказів про роботу поліції зйомки чергового відео відбувалися у приміщенні Хаджибеївського відділення поліції Суворівського відділку поліції в Одесі за адресою: вул. Чорноморського Козацтва, 31.

Флешмоб «Поліція в об’єктиві», ініційований редактором Інтернет-альманаху «Антидот», спрямований звернути увагу на те, що будь-який громадянин має право взяти поліцейських «під відеоприціл» без жодних спеціальних дозволів.

За час проведення моніторингових кампаній в об’єктив одеської команди Ігоря Кравця, правозахисника та активного монітора кампанії «Поліція під контролем», потрапили без перебільшення всі відділення та відділки поліції міста Одеси. Хаджибеївське відділення поліції –  останній пункт плану  візитів одеської моніторингової кампанії. Крім того, це головний об’єкт відео у рамках Всеукраїнського флешмобу «Поліція в об’єктиві».

«Зйомки відео у рамках флешмобу якраз співпали із завершенням нашої моніторингової кампанії в Одесі. Завдання зняти відео у Хаджибеївському відділенні поліції виявилося непростим, оскільки у відділеннях поліції було достатньо темно. Відео зняли не з першого разу. Останній кадр з передачею естафети іншим містам довелося знімати наступного дня і в іншому відділку», – розповів Ігор Кравець.

За його словами, кожне відділення поліції в Одесі має як позитивні, так і негативні сторони. Ігор поділився тим, що його здивувало попри те, що бачив він вже багато відділків та відділень: «Хаджибеївське відділення виглядало практично, як ІТТ (ізолятор слідчого тримання – авт.). Приміщення за двома зачиненими дверима було не дуже привітне до людей. Дуже темне, практично ніякого освітлення. Дуже дивно, що у відділенні досі залишились дві кімнати КЗД (кімната для затриманих і доставлених – авт.), хоча вони вже не використовуються. Кімната прийому громадян відокремлена від відділення. Без жодної позначки, вона знаходиться за 20 метрів від входу до відділення».

Через відстуність освітлення у Хаджибеївському відділенні поліції кадр з передачею естафети монітор знімали у Портофранківському відділку поліції міста Одеси. Цікавою видалась кімната прийому громадян. «У більшості відділків та відділень до кімнати прийому громадян ми не мали можливості потрапити. З тих нечисленних кімнат з-поміж усіх відділків та відділень міста Одеси, до яких ми отримували доступ, у Портофранківському відділку найбільш облаштована кімната прийому громадян», – зазначив Ігор Кравець.

З іншого ж боку, монітори виявили у цій кімнаті прийому громадян людину, яку незаконно утримували правооронці. «Цей факт стане окремою історією про це відділення», – повідомив правозахисник.

З цією історією ми ознайомимо вас згодом. А поки монітори кампанії «Поліція під контролем», команда флешмобу з Одеси, передають естафету місту Тернополю та Дніпру.

Відео з усієї України буде розміщено на Youtube-каналі «Альманах Антидот»:

ЧеркасиКиїв, Харків

А як у вашій області поліцейський відреагує на відеокамеру?

Щоб долучитися до флешмобу, вам необхідно:

  • Зняти відеосюжет про візит до конкретного відділку поліції (Особливих технічних чи сценарних вимог до відео немає)
  • Передати наприкінці відео естафету вашим знайомим з іншого міста
  • Надіслати відео за адресою vlv.omelchenko@gmail.com.

Важливо: У матеріалах на тему флешмобу варто використовувати такі хештеги: #copwatchUkraine #відеодоказ,  а також слоган «Словами без відео нічого не доведеш. До кінця».

Під час зйомок відео ви фактично збираєте відеодокази роботи поліції, що посприяє ефективному громадському контролю роботи правоохоронців вашого міста чи селища. Надсилайте відеосюжети за адресою: vlv.omelchenko@gmail.com

У разі виникнення додаткових запитань звертайтесь за контактами:  vlv.omelchenko@gmail.com, Facebook-сторінка Асоціації УМДПЛ. Контактна особа – Валерія Омельченко, PR-менеджер Асоціації УМДПЛ.

Довідково

Моніторингова кампанія «Поліція під контролем» передбачає проведення системного моніторингу роботи поліції, розвиток всеукраїнської мережі моніторів, впровадження у систему МВС та Національної поліції результатів моніторингів з метою запровадити нові стандарти дотримання прав людини при взаємодії з правоохоронними органами, а також підвищити рівень громадського контролю за діяльністю поліції.

Інтернет-альманах «Антидот» – це правозахисний проект, спрямований на висвітлення проблем у діяльності органів із забезпечення права України. Сайт antydot.info cтворений як альтернативне джерело актуальної інформації про роботу поліції, суду, прокуратури, СБУ, пенітенціарної та міграційної служби, антикорупційних структур.

 

Поділитися

Інші новини