Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Прийняті оновленні Правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань

01Нещодавно Міністерство юстиції затвердило у новій редакції Правила внутрішнього розпорядку установ виконання покарань.

Такі зміни були прийняті у зв’язку із внесеними змінами до національного законодавства та з метою приведення Правил у відповідність до вимог міжнародних правових актів з питань дотримання прав людини, йдеться у повідомленні Міністерства.

Ілюстрація – кадр із документальної стрічки «ПЖ»

Зокрема, у новій редакції Правил внутрішнього розпорядку чітко визначено, що:

  • засуджені не повинні підлягати жорстокому, нелюдському або такому, що принижує їх гідність, поводженню;
  • розширено перелік послуг, якими можуть користуватися засуджені (зокрема: ремонт побутових текстильних виробів, електропобутової техніки та інших побутових приладів тощо);
  • засуджені мають право брати участь у трудовій діяльності;
  • закріплено право на безпосереднє звернення до адміністрації установи виконання покарань з проханням внести подання щодо умовно-дострокового звільнення від відбування покарання чи щодо заміни не відбутої частини покарання більш м’яким.

Крім того, із заборон виключено паління у дисциплінарних ізоляторах, карцерах, приміщеннях камерного типу та одиночних камерах; виключено заборону перебування засуджених на спальних місцях у непередбачений для сну час; змінено окремі аспекти порядку листування.

З урахуванням поведінки засудженого під час відбування покарання, допущені порушення правил поведінки під час попередніх побачень, а також рекомендацій психолога короткострокові побачення можуть надаватися у відкритих умовах (без суцільного розмежувального скла та переговорного пристрою). Також розширено права засуджених щодо надання телефонних розмов. Так, у зв’язку з винятковими особистими обставинами (смерть або тяжка хвороба близького родича, що загрожує життю хворого, стихійне лихо, що спричинило значну матеріальну шкоду засудженому або його сім’ї), за погодженням з адміністрацією установи виконання покарань, телефонна розмова може бути надана у будь-який час.

Серед інших нововведень: засудженим чоловікам дозволяється носити коротку бороду та вуса за умови, що вони відповідають вимогам гігієни; захищено право на приватність у зв’язку із використанням засобів відео нагляду; заборонено встановлювати відеокамери у камерах, в яких проводяться медичні обстеження засуджених, особистий обшук з роздяганням, жилих кімнатах тривалих побачень, а також у лазнях, роздягальнях, душових та туалетних кімнатах; введено поняття «кайданки» замість наручників та закріплено, що застосування кайданків більше ніж 2 години безперервного використання або без послаблення їх тиску заборонено; виключено із переліку спеціальних засобів пластиковий кийок типу «тонфа».

«Документ, в першу чергу, надає додаткові гарантії забезпечення прав людини в пенітенціарних закладах, які раніше активно обговорювалися Міністерством юстиції спільно із представниками громадськості. Також дуже добре, що нарешті скасовані нелогічні заборони для засуджених. Це надзвичайно важливо, адже, нагадаю, такі правила внутрішнього розпорядку — один із головних нормативних документів, що регламентує діяльність пенітенціарних закладів та визначає правила поведінки як персоналу, так і засуджених», – коментує експерт, керівник пенітенціарного напрямку Асоціації УМДПЛ Олександр Федорук.

Правила у старій редакції можна переглянути тут.

Читайте також: В’язниця зсередини

Без присутності адміністрації: що говорять в’язні про в’язницю

Медіапроект «Життя у в’язниці»

Поділитися

Інші новини