Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Співробітники Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні: «Особи, позбавлені волі, покарані ув’язненням, а не катуванням»

Особи, позбавлені волі, покарані ув’язненням, а не катуванням. З такими словами до заступників начальників пенітенціарних установ із соціально-виховної та психологічної роботи звернувся співробітник Місії Уладзімір Шчербау під час інформаційного заняття «Запобігання актам катування, жорстокого та такого, що принижує гідність поводження і покарання у системі захисту прав людини ООН». Захід провели Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні та Асоціація УМДПЛ 19 липня 2017 року у Білоцерківському центрі підвищення кваліфікації персоналу ДКВС України.

DSC_1100 - копия

Катування абсолютно заборонені відповідно до національного законодавства та ратифікованих Україною міжнародних документів. Роль кожного пенітенціарного працівника у запобіганні актам катування, жорстокого та такого, що принижує гідність поводження і покарання є принципово важливою.

DSC_1148 - копия

«ООН ніколи не змусить Вас дотримуватися прав людини. Ми можемо надати рекомендації, звернути увагу на резонансні випадки порушення прав людини у наших звітах, присоромивши таким чином державу. Проте головний важіль впливу – суспільство», – зазначив Уладзімір Шчербау, співробітник Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні.

DSC_1177 - копия

Спільно з Наталею Пилипів, співробітником Місії, Уладзімір Шчербау провів першу частину  інформаційного заняття. Серед тем обговорення – система захисту прав людини, міжнародні стандарти та договірні органи з прав людини для ефективного розслідування та документування катувань та жорстокого поводження, медично-правові аспекти та можливі проблеми і виклики для України у цій сфері.

DSC_1218 - копия

Співробітники Місії також розкрили суть терміну «катування» та якими є обов’язки України відповідно до Стамбульського протоколу. З нормами міжнародного документа учасники зможуть більш детально ознайомитися у розданих друкованих примірниках українською мовою.

Сергій - копия

Практичну частину заняття модерував Сергій Перникоза, координатор моніторингових кампаній «Поліція під контролем» Асоціації УМДПЛ. Працівники пенітенціарної системи моделювали конкретні кейси вирішення проблем у разі виникнення випадків катування у пенітенціарних установах.

DSC_1249 - копия

Необхідно підвищувати рівень правосвідомості не лише працівників пенітенціарних установ, але й ув’язнених та засуджених. «З метою запобігання актам катування, жорстокого та такого, що принижує гідність поводження і покарання у наших установах ми проводитимемо додаткові заняття з пенітенціарними працівниками. Це посприяє розумінню питання не лише з боку пенітенціарної системи, а й засуджених та ув’язнених. Адже в’язні часто плутають катування зі звичайним режимом та порядком покарання в установі, зокрема притягнення до дисциплінарної відповідальності», – сказав Олександр, заступник начальника із соціально-виховної та психологічної роботи Замкової виправної колонії.

Коментар Замкова - копия

Інструментом роз’яснення правових норм порядку виконання кримінальних покарань та утримання під вартою може бути правовий онлайн-порадник Асоціації УМДПЛ «Права людини за ґратами». Детальніше – за посиланням.

Поділитися

Інші новини