Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Управління Нацполіції у Тернопільській області найвідкритіше в Україні, — дослідження

unnamedГоловне управління Національної поліції у Тернопільській області за результатами моніторингу Асоціації УМДПЛ отримало 60,8% (із 100%) можливих у загальному рейтингу оцінки стану забезпечення права на доступ до публічної інформації.

До такого висновку дійшли експерти Асоціації УМДПЛ за результатами моніторингу установ Національної поліції по усій Україні, що проходив минулого року. Друге і третє місця у рейтингу, відповідно, займають управління у Вінницькій та Волинській областях.

Моніторинг тривав із квітня по грудень 2017 року та охопив 151 установи. До вибірки дослідження увійшли: апарат Національної поліції України, 25 Головних управлінь Національної поліції в областях та у м. Києві, 125 територіальних підрозділів Головних управлінь Національної поліції в областях (по 5 територіальних (відокремлених) підрозділів Національної поліції в кожній області та в м. Києві).

Метою такого моніторингу було проведення об’єктивної та незалежної оцінки стану виконання законодавства про доступ до публічної інформації установами Національної поліції. За отриманими (станом на грудень 2017 року) даними було сформовано рейтинг рівня забезпечення доступу до публічної інформації установами поліції.

Як йдеться у звіті за результатами дослідження, такий моніторинг здійснювався відповідно до «Методології оцінки рівня забезпечення доступу до публічної інформації суб’єктами владних повноважень», яку розробили громадські експерти у співпраці з Секретаріатом Уповноваженого ВРУ з прав людини у 2016 р.

Відмітимо, що при формуванні приведеного рейтингу в частині імплементації вимог чинного законодавства в свої нормативно-правові акти, а також, в частині наповнення офіційних веб-сайтів, не враховувались дані, отримані під час моніторингу територіальних (відокремлених) підрозділів Головних управлінь Національної поліції, оскільки вони, відповідно до структури органів Національної поліції, значно обмежені в формуванні політики відкритості на рівні нормативних документів та не мають окремих — веб сайтів.

unnamed

ЧИТАТИ більше про аналітичний звіт.

ЗАВАНТАЖИТИ аналітичний звіт «Відкритість Нацполіції у питанні доступу до публічної інформації» у форматі PDF.

Моніторинг установ Національної поліції України здійснюється в рамках проекту «Зміц- нення потенціалу Секретаріату Уповноваженого ВРУ з прав людини», який виконується Програмою розвитку ООН в Україні та фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Поділитися

Інші новини