Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відбувся перший інспекційний візит в рамках Меморандуму про співробітництво із Мін’юстом

1

Експерт, керівник пенітенціарного напрямку Асоціації УМДПЛ Олександр Федорук взяв участь у першому інспектуванні установ виконання покарань в рамках співпраці нашої громадської організації із Міністерством юстиції України.

Таке інспектування відбувається в рамках Меморандуму про співробітництво щодо запобігання порушенням прав людини в пенітенціарних закладах, який був підписаний сторонами 27 червня та презентований громадськості 2 липня ц.р. Відповідно, мета візиту – з’ясувати, у яких умовах живуть і працюють там засуджені та чи адміністрація закладу не порушує їхні права.

«У Маневицькій виправній колонії № 42, що на Волині, утримують засуджених за тяжкі та особливо тяжкі злочини, а також злісних порушників тюремної дисципліни. Більшіть засуджених у колонії живуть у великих приміщеннях схожих на казарми та ходять на роботу: виготовляють дерев’яні піддони, ремонтують техніку і навіть беруться за ікони. Умовами утримання ревізори невдоволені: мовляв, техніки безпеки тут не дотримуються та це, кажуть, звична картина. Як і те, що в українських в’язницях повно забoронених речей, які приносять з волі», – йдеться у сюжеті журналістів програми «Надзвичайні новини», який виходить на телеканалі ICTV. Повний сюжет програми про моніторинговий візит можна переглянути на сайті телеканалу (із 34 по 40 хвилини)

За результатами візиту було встановлено, що адміністрацією установи вживаються заходи щодо створення належних умов тримання засуджених, однак системні проблеми та порушення порядку відбування покаранння продовжують мати місце. «Внутрішнє інспектування пенітенціарних закладів з боку Міністерства юстиції здійснюється практично за усіма напрямками діяльності установи, усі процеси вивчаються достатьо глибоко, а відповідно персоналу надається принципова оцінка. Саме тому участь у цьому процесі громадськості є надзвичайно важливою, що дозволить об’єктивно оцінити наскільки ефективно в пенітенціарних закладах впроваджуються визнані Україною міжнародні стандарти на приведення умов поводження та тримання засуджених», – коментує керівник пенітенціарного напрямку Асоціації УМДПЛ Олександр Федорук.

Зазначимо, що за результатами інспектування буде складено детальний експертний звіт, окремим блоком у який буде включено висновки моніторингу установи від громадськості Олександра Федорука. Такий звіт, відповідно, доповідається керівництву Міністерства юстиції України.

Читайте також: Асоціація УМДПЛ спільно із Мін’юстом інспектуватиме пенітенціарні заклади

Ілюстрація – скриншот із сюжету «Надзвичайних новин» телеканалу ICTV

Поділитися

Інші новини