Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Оголошено набір тренерів до проекту по подоланню дискримінації щодо секс-працівників з боку поліції

085A0180

Благодійна організація «Легалайф-Україна» спільно з Асоціацією УМДПЛ оголошують набір тренерів до проекту «Усунення бар’єрів, що порушують права людини в отриманні медичних/соціальних послуг, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією, подолання стигми та дискримінації стосовно секс-працівників з боку працівників поліції».

У межах проекту організація проведе тренінги для тренерів, під час яких учасники зможуть попрацювати над темою усунення бар’єрів, що порушують права людини в отриманні медичних/соціальних послуг, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією, а також розглянуть питання подолання стигми та дискримінації стосовно секс-працівників з боку представників правоохоронних органів на національному та регіональному рівнях.

Кінцевий термін подачі заявки: 2 жовтня 2018 року до 21.00. Для того, щоб стати тренером у проекті, заповніть, будь ласка, заявку. Повідомлення відібраним учасникам будуть надіслані 3 жовтня до 18.00.

Тривалість тренінгів: 2 дні. Дати проведення: 1-го тренінгу – 11-12 жовтня та 2-го тренінгу  – 13-14 жовтня.

Проблематика проекту. Україна є однією з найбільш уражених епідемією ВІЛ / СНІДу країн у Європі. Близько 1% дорослого міського населення країни живе з вірусом імунодефіциту людини згідно з даними 2017 року. З 2008 року статевий шлях передачі ВІЛ серед нових випадків інфікування вийшов на перше місце – це 60% всіх нових випадків інфікування ВІЛ. З огляду на те, що в Україні, показник поширеності ВІЛ-інфекції серед секс-працівників становить 7% згідно з результатами комплексного поведінкового дослідження 2015 року, забезпечення умов для доступу до ВІЛ-сервісу саме секс-працівників набуває особливої актуальності. Сьогодні, незважаючи на постійну роботу НУО та державних установ, в рамках Національних програм, секс-працівники продовжують зазнавати труднощів у доступі до медичних та соціальних послуг, у тому числі у правозахисній сфері.
Секс-працівники схильні до підвищеного ризику зараження ВІЛ і стикаються з труднощами у доступі до необхідних медичних послуг у зв’язку зі стигматизацією, обумовленою їх роботою. Серед соціальних чинників, що підвищують вразливість секс-працівників до ВІЛ-інфекції, відзначається бідність, яка змушує шукати більшого числа клієнтів, а також маргіналізація, самостигматизація і дискримінація секс-працівників, які проявляються в обмеженні доступу до інформації та профілактичних заходів, до медичної допомоги, а також в сексуальній експлуатації та насильстві тощо.

Чинна нормативно-правова база та зловживання повноваженнями з боку поліції підвищує вразливість секс-працівників до насильства та призводить до зниження ефективності програм профілактики та лікування ВІЛ-інфекції. Секс-працівники  зазнають різні прояви насильства: посягання сексуального характеру, згвалтування, шантаж, переслідування, здирництво з боку клієнтів, агентів (сутенерів), близьких родичів, партнерів, але не звертаються за допомогою до поліції через  низький рівень довіри. Тому завдання проекту у цьому випадку – усунення таких бар’єрів, що порушують права людини в отриманні медичних/соціальних послуг, пов’язаних з ВІЛ-інфекцією, подолання стигми та дискримінації стосовно секс-працівників з боку працівників поліції.

Тренінг організовано в рамках проекту «Зменшення тягаря туберкульозу та ВІЛ-інфекції через створення загального доступу до своєчасної та якісної діагностики та лікування туберкульозу і його резистентних форм, розширення доказової профілактики, діагностики та лікування ВІЛ-інфекції, та створення стійких та життєздатних систем охорони здоров’я» за фінансування Глобального фонду по боротьбі зі СНІДом, туберкульозом та малярією.

Читайте також: Боротьба поліції з проституцією: «кришування» бізнесу чи скасування покарання за секс-роботу?

Поділитися

Інші новини