Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Нова серія мультфільму «Ти і поліція» навчить підлітків, як поводитися на мирному зібранні

До Міжнародного дня права знати студія Real Stories Production спільно з Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (УМДПЛ) підготувала нову серію мультфільму «Ти і поліція» – «Ти на мирному зібранні».

7 серія

У сьомій серії друг головного героя Вась-Вася кіт Паштєт потрапляє у ситуацію, в якій може опинитися будь-який підліток. Приклад героїв має навчити дітей старшого шкільного віку поводитись із поліцією на мирному зібранні в рамках закону, вміти захищати свої права та не стати жертвою свавілля поліцейського.

перегляд мультика

Для українського закону безтурботне дитинство закінчується у 14 років. Поліцейські як люди, які цей закон охороняють, мають повне право цікавитися персоною підлітка.

«Щоб ніхто не зловживав своїми повноваженнями, дітям треба передусім знати свої права. Варто поважати роботу поліцейських, часто доволі стресову. Проте вони також мають поважати наші права. Мультфільм гарно ілюструє те, як саме поводитися у конкретних ситуаціях», – вважає Артем, один із учасників майстер-класів  «Ти і поліція».

«Стосунки між підлітками і поліцейськими, як правило, непрості. Особливо під час участі молоді у мирних зібраннях. Кожна сторона має підстави висувати іншій доволі обґрунтовані претензії, адже трапляється, що законодавства не дотримуються з обох боків. Проте, у протистоянні «поліцейський-підліток» зазвичай беруть гору правоохоронці і часто зовсім не тому, що саме вони праві. За спиною поліцейського – владні повноваження, сила і життєвий досвід», – зауважив Володимир Батчаєв, журналіст та правозахисник, автор ідеї, сценарист мультфільму «Ти і поліція”.Підлітку ж у конфліктній ситуації  зможуть допомогти лише знання, виважена поведінка і, звичайно, ми – небайдужі дорослі».

Батчаєв

Навчати дітей основам правильного спілкування з поліцією не менш важливо за роз’яснення інших питань та дисциплін. Проте діти не люблять повчальної інтонації. Натомість мультфільм “Ти і поліція” весело та доступно пояснює підліткам сутність прав людини. Про те, як його можна використовувати для підвищення правової обізнаності дітей, розповіла Валентина Григорівна, директор мережі бібліотек Слобідського району Харкова. «Ми працюємо з дітьми різного віку, активно розвиваємо такий напрям діяльності наших бібліотек як правоосвіта. Мультфільм «Ти і поліція» буде корисним у нашій роботі: ми зможемо більш цікаво розповідати дітям про їхні права не лише на словах», – зазначила пані Валентина.

Сьома серія “Ти на мирному зібранні” є продовженням мультфільму «Ти і поліція» Real Stories Production. Перші шість серій висвітлюють такі сюжети: «Відчиніть! Поліція!», «Пред’яви паспорт! Виверни кишені!», «Терміново приходь до слідчого!», «Ти затриманий за адміністративне правопорушення!»,  «Це ти скоїв злочин? Зізнавайся!», «Поліцейська жорстокість».

Довідково

Real Stories Production – студія, що спеціалізується на створенні документальних та анімаційних фільмів про права людини. Наша мета — мовою мистецтва винести на широке обговорення болючі соціальні питання, які залишаються поза увагою суспільства.

Поділитися

Інші новини