Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Російська армія: приречені на жорстокість. ПВК та бойові групи екстремістів

 3. Приватні військові компанії

Для підвищення боєздатності армії вторгнення, російська влада посилює кадрові війська парамілітарними формуваннями, бійці яких, на відміну від більшості солдат-контрактників, вже мають досвід бойових зіткнень зі Збройними Силами України.  Попри законодавчу заборону найманства, у воєнних діях на боці Росії беруть участь приватні військові компанії (ПВК) – «Вагнер», «Редут», «Патріот».

Вже в березні 2022 року у російській соціальній мережі «Вконакті» з’явились перші оголошення про вербовку найманців до найбільш відомої ПВК «Вагнер», яку називають «армією Пригожина» (на честь засновника і керівника бізнесмена Євгена Пригожина). У подальшому діяльність приватних військові компаній широко рекламується, вступ до них подається росіянам у якості фінансово вигідного способу участі у війні з Україною. Лише в березні-липні 2022 року у «Вконакті» було розміщено щонайменше 568 таких оголошень, загалом їх переглянули 13,7 млн разів, з них 13,5 млн переглядів припадає на ПВК «Вагнер».

Компанія представляє собою ізольовану від зовнішнього впливу парамілітарну спільноту зі своїм кодексом честі, внутрішніми правилами поведінки та відмінними від загальноприйнятих уявленнями про звичаї ведення війни. Ще до війни в Україні ПВК «Вагнер» набула у світі зловісної репутації – «вагнерівці» продемонстрували виняткову жорстокість під час перебування у Сирії та Центральноафриканській республіці. В одному зі звітів ООН перераховано щонайменше сотню жертв порушень міжнародного гуманітарного права, скоєних найманцями у ЦАР в січні-квітні 2021 року. Серед цих порушень 26 позасудових страт, 5 зґвалтувань, а також 27 випадків свавільних арештів і позбавлення волі. «Багато мирних жителів було вбито або поранено (…), хоча вони  не являлись законними військовими цілями», вказують автори звіту. В зв’язку з причетністю до масових страт, зґвалтувань, викрадення дітей і фізичних знущань над громадянами у Центральноафриканській республіці та Малі, США визнають групу «Вагнер»  транснаціональною злочинною організацією і запроваджують проти неї санкції. 

Незважаючи на це, політичне керівництво Росії дає добро на участь найманців в окупації України та усіляко підтримує діяльність ПВК. Влітку 2022 року Євген Пригожин розпочинає масову вербовку до компанії безпосередньо в установах відбування покарання, чим у рази збільшує чисельність «вагнерівців» за рахунок кримінальників, яким обіцяють помилування після шести місяців участі у бойових діях. Тим, хто відмовляється їхати на фронт, погрожують новими кримінальними справами і повторними термінами позбавлення волі. Хазяїн ПВК «Вагнер» оголошує свої вимоги до «ідеального кандидата» для війни в Україні: «Бажано, щоб відсидів 15 років і більше. Або щоб попереду було 15 років і більше. Бажано, щоб сидів не один раз за вбивство, тяжкі тілесні ушкодження, розбій чи пограбування. Ми були і залишаємося воєнізованим організованим злочинним угрупування з танками та літаками».

«Мені потрібні ваші кримінальні таланти, щоб вбивати на війні»,заявляє Євген Пригожин і його заклик почутий. Злочинці, визнані судом небезпечними для суспільства, замість ізоляції отримують зброю і відправляються вбивати у чужу країну. Найбільш охоче найманцями стають засуджені до значних термінів позбавлення волі за вчинення насильницьких злочинів, в тому числі й вбивств. У ЗМІ з’являються шокуючі відомості про осіб, направлених воювати в Україну у складі ПВК «Вагнер».

«Михайло К. у 2016 році засуджений до 15 років позбавлення волі за те, що разом із другом зв’язав знайомого та зґвалтував його стороннім предметом. Потерпілий отримав травму живота і малого тазу, в результаті чого помер».

«Олександр Т. у 2021 році засуджений до 23 років позбавлення волі за те, що замовив вбивство родини з чотирьох осіб, в тому числі двох дітей».

«Роман Л. у 2014 році засуджений до 17 років позбавлення волі за те, що вбив матір та сестру, після чого спалив їх тіла».

 Встановити точну кількість кримінальників, звільнених з пенітенціарних установ для участі у бойових діях проти Україні, неможливо, оскільки російська Федеральна служба виконання покарань утаємничила ці дані.  Фонд «Русь сидяча», який займається захистом прав ув’язнених і має власні джерела інформації у місцях позбавлення волі, вважає, що до «армії Пригожина» вступило понад 40 тисяч засуджених. Приблизно таку ж цифру називає і речник Ради нацбезпеки США Джон Кірбі. За даними розвідки Великобританії, до кінця 2022 року чисельність ПВК «Вагнер» збільшилась до 50 тисяч осіб, що могло складати до чверті від усіх російських солдатів, які на той час брали участь в окупації України. 

Вільний допуск вербувальників у місця позбавлення волі, спрощеність процедури відбору найманців, масштаби та швидкість відправлення в’язнів на фронт свідчать – участь російських злочинців у війні проти України санкціонована президентом Росії. За інерцією у 2022 році офіційний Кремль продовжує замовчувати залучення ПВК «Вагнер» до окупації сусідньої країни, але з часом приховувати масову гибель найманців на війні стає просто неможливо і 13 січня 2023 року Міністерство оборони РФ офіційно визнає – штурм міста Соледар здійснювався «вагнерівцями». «Зеки воюють краще за гвардійські частини»,заявляє Євген Пригожин.

Дисципліна у ПВК «Вагнер» підтримується за рахунок показових позасудових страт порушників власною службою безпеки. Колишній «вагнерівець» Андрій Мєдвєдєв повідомив, що йому достовірно відомо про 10 випадків позасудових страт дезертирів і полонених, у 2 випадках він був присутній при стратах особисто. В свою чергу за даними правозахисників за невиконання наказів було страчено щонайменше 40 осіб. Остаточно всі сумніви щодо існуючих у компанії порядків розвіює оприлюднене «вагнерівцями» у листопаді 2022 року відео, на якому завербованого у ПВК «Вагнер» колишнього ув’язненого Євгена Нужина найманці страчують за здачу в полон ударом кувалди по голові. 

Незважаючи на безумовну протиправність таких дій, правоохоронна система Росії на них не реагує, а прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков відмовляється коментувати страту, заявивши «Це не наша справа». Реакція Кремля в черговий раз свідчить: закон закінчується там, де починаються інтереси Росії.  

Діяльність «вагнерівців» всіляко популяризується в суспільстві. У місті Санкт-Петербург відкривається «ЧВК Вагнер Центр», пункти з вербування найманців діють у 42 містах Росії, медіапростір заповнюється компліментарними матеріалами про «армію Пригожина», телекомпанії випускають пропагандистські фільми «Вагнер. Контракт з Батьківщиною» та «Сама досвідчена армія світу». В уявленні росіян участь злочинців у поневоленні України стає не тільки нормою, а й проявом патріотизму. 

У лавах ПВК «Вагнер», де й без того панувала атмосфера зневаги до норм права, з влиттям кримінального елементу ще більше пропагуються жорстокість та знецінення людського життя. Серед найманців стають популярними нарукавні шеврони з написами «Я ні в що не вірю, я тут просто для насильства» та «Наш бізнес – смерть. І бізнес йде добре», які проголошують основи світогляду найманців і демонструють їх ставлення до українців.

Служба безпеки України встановила особи трьох найманців ПВК «Вагнер», які чинили звірства проти мирного населення на Київщині. Їм інкримінується загалом 14 епізодів: страти цивільних, катування і утримування людей у підвалах без їжі та води, спалювання житлових будинків, викрадення майна. 

Два взятих у полон найманці з ПВК «Редут» засуджені до 11 років  позбавлення волі за катування цивільних. Після окупації с. Новоплатонівка Харківської області вони піддавали тортурам та грабували місцевих жителів, яких по кілька діб утримували без їжі в ямі, викопаній у лісі. «Мене водили на допит, били, а вночі світили в яму ліхтариком – перевіряли, чи живий. Били автоматом, ногами, руками. А ще дерев’яним молотком били по колінах, ліктях, плечах, по п’ятках били», – згадує один з потерпілих. 

Служба зовнішньої розвідки Німеччини отримала відомості про звірства, вчинені російськими військовими – були перехоплені телефонні розмови російських солдат у регіоні на північ від Києва. Матеріали розвідки надають докази того, що члени російського підрозділу найманців під назвою «група Вагнера» відігравали провідну роль у звірствах. Матеріали також свідчать про те, що військові говорили про звірства так, ніби просто обговорювали своє повсякденне життя. Деякі із записів вказують на те, що такі випадки, як у Бучі, мали місце й в інших місцях.

Навіть керівництво Збройних сил РФ усвідомлює той страх та відразу, яку відчувають жителі окупованих територій до найманців, та намагається списати на них злочинні дії військовослужбовців регулярної армії. У «Пам’ятці бійцю ЗС РФ, який перебуває у зоні проведення спеціальної воєнної операції в Україні» солдатів інструктують: «У разі виникнення позаштатних ситуацій (ДТП за участю цивільних осіб, алкогольного/наркотичного сп’яніння військовослужбовців, інших випадках, що спричинили загибель або каліцтво цивільних) слід представлятися бійцями ПВК «Вагнер». Видання подібних інструкцій свідчить –  російське командування знає про катастрофічний стан дисципліни в окупаційних військах та намагається уникнути звинувачень у порушенні законів та звичаїв війни, перекладаючи вину на найманців.

Попри це, досвід ПВК «Вагнер» по використанню на війні злочинців визнається успішним –  з осені 2022 року засуджених у пенітенціарних установах вербує вже безпосередньо Міністерство оборони Росії, з числа ув’язнених формується штурмовий підрозділ ЗС РФ «Шторм», російські суди масово надають відстрочки від виконання кримінальних покарань засудженим, які погодились воювати в Україні.

4. Бойові групи екстремістів та неонацистів

Крім приватних військових компаній до окупації України залучені загони російських екстремістів, зокрема «Російський імперський легіон» (воєнізований підрозділ «Російського імперського руху») та неонацистська диверсійна група «Русіч». Обидва угрупування приймають участь у війні з 2014 року, сповідують шовінізм та неонацизм, поширюють ненависть до української держави та українців.  

У день повномасштабного вторгнення ватажок «Російського імперського легіону» Денис Гарієв написав у «Телеграмі»: «Ми безумовно виступаємо за ліквідацію сепаратистського утворення під назвою «Україна». Більш відверто своє бачення майбутнього України сформулювало керівництво угрупування «Русіч»:  «Ми взагалі вважаємо, що все не біле населення України (жінки з 10 років, а чоловіки з 5) має бути фізично знищене (частина шляхом наукових експериментів). Хлопчики, що залишилися, повинні виховуватись як яничари у військовому служінні Росії, а дівчатка, після курсу нормальних дружин і з паспортами негромадян РФ, будуть віддані російським солдатам по 2-3 штуки на руки. Чорнявих можна роздати і неросіянам, але які воювали за Росію. Ось і вирішення демографічного питання. Все майно колишньої України також має бути поділене між солдатами. Солдати повинні розуміти вигоду від своїх ризиків на війні, а жебрацькі 200 тисяч на місяць (на які особливо нічого і не купити) не сильно мотивують».

Ще з 2014 року члени угрупувань стали широковідомими завдяки своїй жорстокості, якою вони пишаються й активно пропагують. 

«Я нацист. Коли ти вбиваєш людину, ти відчуваєш азарт мисливський. Хто не був на полюванні, спробуйте, це цікаво. На базі всі сміялися, там вуха у подарунок йшли», – розповідає в інтерв’ю ватажок ДШРГ «Русіч» Олексій Мільчаков. 

«На даний момент я приїхав сюди вбивати українців. В принципі – все», – повторює йому в іншому інтерв’ю член «Русіча» Євген Рассказов, також відомий у соцмережах своїм привітанням з днем народження Гітлера.

«Якщо ви «накосячили», то намагайтеся не залишати свідків з числа місцевих»,інструктує своїх підлеглих керівництво групи «Русіч» у порадах щодо ставлення до населення України.

У 2020 році США, а у 2021 році Канада включили «Російський імперський рух» до списку міжнародних терористичних організацій. В свою чергу, загін «Русіч» внесений у санкційні списки США, Євросоюзу, Швейцарії, Нової Зеландії та Японії у 2022 році. Ватажок загону Олексій Мільчаков за виявлену ним особливу жорсткість перебуває у санкційних списках США, а також Великобританії, Канади, Швейцарії, Австралії, Японії та Нової Зеландії.

Незважаючи на порівняно невелику кількість бійців, угрупування «Російський імперський легіон» та «Русіч» стають прикладом для наслідування у російській армії, їх готовність до насильства та жорстокості подається пропагандою як рішучість та воєнна мужність. Популярності не заважають відверто неонацистські переконання та вислови керівництва й членів угрупувань – участь у війні проти України ставить їх вище закону і моралі. «Ті, кому не подобається наші погляди і символіка, не зможуть нам напаскудити. Ваші письмові заяви на нас викидаються Слідчим комітетом, Федеральною службою безпеки та іншими структурами у смітник, бо ветерани недоторканні. Нашим поглядам ми і далі будемо навчати молодих бійців»,заявляє Євген Рассказов.

Співпраця Збройних сил Росії з неонацистськими групами ще раз наочно демонструє абсурдність проголошеної Кремлем мети війни – так звану «денацифікацію» українського соціуму.

(далі буде)

І-й розділ «Цілі війни» читати за посиланням.

2-й розділ «Ідеологія війни» читати за посиланням.

3-й розділ «Дисципліна» читати за посиланням.

4-й розділ ««Народна міліція» ОРДЛО та добровольчі батальйони» читати посиланням.

****************************************************************************

Матеріал підготовлений експертами Асоціації УМДПЛ у рамках проєкту «Документування воєнних злочинів, скоєних Російською Федерацією» (здійснюється за фінансової підтримки NED).

Нагадуємо, що Асоціація УМДПЛ  проводить роботу зі створення «Чорного реєстру страт, катувань та випадків жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих з 24.02.2022 територіях». Докладніше за посиланням.

Поділитися

Інші новини