Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Катування – страхіття війни. Запорізька АЕС

Запорізька АЕС, яка розташована поблизу міста Енергодар, є найбільшою атомною електростанцією у Європі. Російські військові захопили її 4 березня 2022 року.

Працівників електростанції тиском та через катування змушують підписувати контракти з “Росатомом” і отримувати російське громадянство. Людей б’ють прикладами автоматів та кийками, стріляють у ноги та лікті, позбавляють їжі, катують електричним струмом. Декого змушують підписувати контракти, погрожуючи взяти в заручники членів сім’ї.

За словами ексрадника міського голови Енергодара Віктора Бучнєва, в окупантів є декілька точок утримання та катування викрадених людей.
Відомо, що катівню влаштували у підземних бункерах ЗАЕС і назвали її “Енергетик”. Крім того, є дані про катівні в будівлях поліції, в південно-східній частині Енергодара, а також підземні камери поблизу станції.
Одне з найстрашніших місць – так звана “Дірка” або “Яма” – облаштована катівня в підвалі на базі НГУ (в/ч 3042).

Людей забирать просто на вулиці. Одному чоловіку вже чотири рази ламали пальці. Жінці, що працює на атомній станції, заблокували картку-перепустку, а ії рідних, теж працівників ЗАЕС, викрали ще минулого року і вона досі не знає, що з ними.

Ті, хто повертався “з підвалів”, розказували, що їх б’ють та вимагають, щоб здавали інших людей. У камері утримуються по 20 осіб, які сплять по черзі та не мають змоги вийти в туалет. Їжу їм приносять тільки родичі. Коли працівників випускають, вони повертаються на свої місця і продовжують роботу.

“Вивозили робітників, спершу тих, хто відповідає за експлуатацію, та піддавали тортурам – використовували електрошок, різали пальці до кісток. Мене особисто забирали 4 рази”,розповідає працівник ЗАЕС.

Один із ремонтників провів у “ямі” понад 70 днів. В тому місці тхнуло фекаліями та хлорним антисептиком. Там були лише ящики й дошки, на яких можна було спати. За словами чоловіка, охоронці погрожували зґвалтувати його дружину, потім роздягнули й погрожували зґвалтувати його самого. Охорона взяла хабар за його визволення, але він не зміг виїхати з Енергодара.

Інший чоловік, компанія якого встановлювала на ЗАЕС відеонагляд, провів “на ямі” 53 дні. Його били пістолетом, вимагаючи назвати імена інформаторів української розвідки, а згодом облили водою, прикріпили електродроти, вирвали ніготь на руці.

Працівник реакторного відділення блоку №2 розповів, що його били кабелем, катували струмом і тримали в підвалі разом із провідним інженером, що працював на щиті керування.

Від водолаза гідроцеху Андрія Гончарука вимагали пірнати в бризкальний басейн станції, а після відмови його жорстоко побили. У стані коми та з численними травмами його доставили до лікарні Енергодару, але він помер, не отямившись.

У червні 2023 року компанія “Енергоатом” повідомила про викрадення інженера з охорони праці цеху теплової автоматики та вимірювань Сергія Потинги. Чоловік регулярно піддається катуванням та фізичному насильству. Жодних обвинувачень йому досі не висунули. Після тортур загарбники щоразу відправляють інженера до лікарні, аби він не помер.

Цікаво, що викраденню піддавалися і робітники, що вважалися лояльними до окупаційного керівництва ЗАЕС та підписали з ними договір про співпрацю. Так забрали чотирьох працівників служби фізичного захисту станції.

Процес знущань на ЗАЕС контролюють бойовики російської ПВК “Вагнер”. За повідомленням “Східної правозахисної групи”, в’язням виливають під ноги розчин хлору в закритій камері, катують електричним струмом, душать целофановими пакетами тощо. Людям погрожують «кинути в реактор», «влаштувати радіоактивний душ», «назавжди зробити лисими та без зубів».

За свідченням постраждалого атомника, допити проводив росіянин на прізвисько “Хірург”.
“..він зажав ніс щипцями і продовжилось побиття. Потім приставляв ніж до вуха, ножиці, розповідав, як буде скальп з мене знімати, і казав, що я у нього буду 28-им, який попливе до Каховки”.
Зрештою, чоловіка змусили записати відео. При цьому його били і казали повторювати: “Слава Росії, слава “Інгушському легіону”, слава Хірургу”. Не повторювати було неможливо. І потім додали: “Ти все зрозумів? Сиди тихо і йди працюй далі”. 

Більшість затриманих звільняли за кілька тижнів, якщо їхні родини могли дозволити собі дати хабар ФСБ чи записували відеозвернення, яке транслювалося потім російськими телеканалами. Тим, кого звільняли, необхідно було регулярно приходити до поліцейського відділку та відмічатись.

Також відомо, що на Запорізькій АЕС були факти зґвалтування російськими військовими співробітниць станції. Про це розповів військовий експерт Олег Жданов. Таку ж інформацію надали у “Східній правозахисній групі”.

1 вересня 2022 року станцію відвідала місія Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ). Перед цим візитом спецслужби РФ катували працівників електростанції, щоб змусити їх нічого не розповідати інспекторам міжнародної організації про ризики для безпеки на станції. Зазначається, що “люди повертаються після цих “розмов” у підвалі й не кажуть ані слова взагалі”. Деякі недостатньо “благонадійні” працівники станції, які не підходили росіянам для створення пропагандистської картинки представникам МАГАТЕ, зникли безвісти.

Через маскування власних вогневих позицій та великої кількості військової техніки, окупанти заборонили персоналу спілкуватися між собою. Повертати голову та навіть просто глянути вбік – суворо заборонено. Дивитися можна лише прямо перед собою.

Попри жахливу атмосферу страху, погрози, катування та безупинні залякування, українці на ЗАЕС тримаються гідно і не погоджуються співпрацювати з російськими окупантами.
За інформацією Петра Котіна, президента української атомної компанії “Енергоатом”, близько 3 тисячі співробітників підписали контракт з “Росатомом” і ще стільки ж відмовилися.

За словами колишнього директора Запорізької АЕС Ігоря Мурашова, щонайменше 200 робітників було затримано російськими військовими і до 30 осіб досі перебувають безвісти. Раніше він розповідав, що катування зазнали сотні працівників ЗАЕС.
Мер Енергодара Дмитро Орлов повідомив, що більше тисячі мешканців міста зазнали тортур.

****************************************************************************

Матеріал підготовлений експертами Асоціації УМДПЛ у рамках проєкту «Документування воєнних злочинів, скоєних Російською Федерацією» (здійснюється за фінансової підтримки NED).

Нагадуємо, що Асоціація УМДПЛ  проводить роботу зі створення «Чорного реєстру страт, катувань та випадків жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих з 24.02.2022 територіях». Докладніше за посиланням.

У зв’язку з цим, звертаємось до всіх із закликом повідомляти про відомі вам такі факти на електронну адресу Асоціації: tortureua.2022@gmail.com, а також у Фейсбуці: https://www.facebook.com/Association.UMDPL


Ознайомтеся також із матеріалами:
Катування – страхіття війни. Київщина”;
Катування – страхіття війни. Чернігівщина;
“Катування – страхіття війни. Херсонщина”

Поділитися

Інші новини