Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Здоров’я українців під час війни

Всесвітній день здоров’я відзначається щорічно 7 квітня, починаючи з 1950 року.
Вже понад рік українці перебувають у стані перманентного стресу та стрімко втрачають здоров’я – як фізичне, так і психічне. Війна не оминула жодну родину, її жахіття сколихнули весь світ.

Окрім бійців на лінії фронту, фізичне здоров’я втрачають і мирні мешканці на окупованих територіях. Російські військові по-звірячому знущаються з українців, катують, ґвалтують, тримають в нелюдських умовах без їжі та води (або в недостатній кількості), без ліків та належної медичної допомоги.

В рамках створення Чорного реєстру страт, катувань та випадків жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих з 24 лютого 2022 року територіях, Асоціація УМДПЛ спільно з іншими правозахисними організаціями, з відкритих джерел зафіксувала більше 350 випадків катувань з боку російських військових у Київській, Сумській, Херсонській, Харківській, Запорізькій, Миколаївській, Донецькій та Луганській областях.

На жаль, цифра постійно збільшується, адже після деокупації населених пунктів стає відомо про нові випадки звірств російської армії.

Переглянути статтю “Катуваня – страхіття війни. Київщина” можна за цим посиланням.
Більше про “Чорний реєстр” – за посиланням.

Через потужний стрес, який спровокувала війна, у 2022 році, за даними Forbes.ua, українці більше за всіх у світі (6,3%) страждали на депресію. За словами Віктора Ляшка, після війни психологічна допомога знадобиться щонайменше 15 мільйонам громадян

Психотерапевти радять, аби зберегти здоров’я, слід дозволити власним емоціям вийти назовні: коли хочеться плакати чи сумувати – варто це зробити. Також доречно зосередитися на простих речах: більше відпочивати, займатися тим, що дозволяє відволікатися і приносить задоволення, налагодити харчування, більше рухатися, спілкуватися з приємними людьми. Крім того, потрібно пам’ятати, що сміх продовжує життя і наповнює силами.

Якщо самостійно не вдається впоратися – варто звернутися до фахівців.



Поділитися

Інші новини