Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Черговий моніторинговий візит виявив низку недоліків в органах і підрозділах МВС України в Миколаївській області

0Представником Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, регіональним координатором зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого в Миколаївській області разом із громадськими моніторами здійснено моніторинговий візит до органів внутрішніх справ Миколаївської області.

У ході візиту було перевірено стан дотримання прав людини в ізоляторі тимчасового тримання, Корабельному МВ, Ленінському МВ Миколаївського МУ ГУМВС України в Миколаївській області та лінійному відділі на станції Миколаїв УМВС України на Одеській залізниці.

Під час моніторингового візиту було виявлено низку недоліків, на усунення яких керівництву Міністерства внутрішніх справ вже неодноразово направлялися рекомендації Уповноваженого з прав людини, що свідчить про неналежне реагування з боку керівництва МВС на рекомендації Уповноваженого.

Монітори відзначили неналежну організацію роботи і низький рівень знань особовим складом перевірених підрозділів спільних наказів Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства внутрішніх справ України щодо порядку надання відповідної допомоги ВІЛ-інфікованим, людям, які приймають антиретровірусну терапію, та наркозалежним, які є учасниками програми замісної підтримувальної терапії, а також неналежне виконання своїх обов’язків службовими особами, відповідальними за перебування затриманих у Корабельному та Ленінському райвідділах.

Моніторами виявлено порушення Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 28.12.2011. Зокрема, до відповідних журналів не вноситься інформація про підстави затримання особи, час прибуття адвоката до затриманої особи, а також час завершення надання ним безоплатної вторинної правової допомоги такій особі.

У лінійному відділі на станції Миколаїв не функціонують кімнати для затриманих та доставлених через невідповідність їх облаштування міжнародним та національним стандартам.

У перевірених підрозділах, окрім ІТТ, відсутні кімнати для проведення слідчих дій, через що унеможливлено контроль за дотриманням прав людини під час проведення цих дій.

Кабінети слідчих і адвокатів в ІТТ не забезпечено майном та обладнанням відповідно до вимог Положення про кімнати для проведення слідчих дій та інших заходів в органах і підрозділах внутрішніх справ України. Крім того, було встановлено, що в установі порушується право затриманих осіб на побачення внаслідок відсутності в установі відповідної кімнати, наявність якої передбачена чинними нормативно-правовими актами.

Облаштування камер в ізоляторі тимчасового тримання не повною мірою відповідає міжнародним та національним стандартам. Зокрема, недостатнє природне освітлення в деяких камерах, обладнання санвузлів порушує право на приватність утримуваних, відсутня система гарячого водопостачання, камери не обладнано кнопками виклику постового та радіодинаміками з підключенням до радіотрансляційної мережі.

У всіх перевірених підрозділах не створені належні умови для відвідувачів, особливо для маломобільних груп населення.

Утримуваним в ІТТ роз’яснено порядок надсилання скарг, заяв і листів Уповноваженому Верховної Ради України з прав людини, до Європейського суду з прав людини, а також інших відповідних органів міжнародних організацій, членом або учасником яких є Україна, до уповноважених осіб таких міжнародних організацій та прокуратури.

Детальний перелік виявлених недоліків та рекомендацій щодо їх усунення буде направлено керівництву Генеральної прокуратури та МВС України для відповідного реагування.

Поділитися

Інші новини