Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Російська армія: приречені на жорстокість. Сексуальне насильство

Цивілізований світ розглядає сексуальне насильство щодо мешканців окупованих територій, як один з найтяжчих та найогидніших воєнних злочинів. Стаття 75 Конвенції про захист цивільного населення на війні наголошує: «заборонені  й  будуть  залишатися забороненими у будь-який час і у будь-якому місці знущання над  людською  гідністю,  принижуюче  й образливе   поводження,   примус  до  проституції  чи  непристойне посягання у будь-якій його формі». При цьому міжнародне гуманітарне право акцентує окрему увагу на необхідності забезпечення статевої недоторканості жінок, наділяючи їх під час війни особливим статусом. Так, стаття 27 Конвенції підкреслює: «жінки потребують особливого захисту від будь-якого зазіхання на їхню честь, і, зокрема, захисту від зґвалтування, примушування до проституції чи будь-якої іншої форми посягання на їхню моральність». В свою чергу стаття 76 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій вказує: «жінки  користуються  особливою повагою, їм забезпечується захист від  зґвалтування,  примусу  до  проституції  та інших форм непристойних посягань».

В армійських традиціях багатьох країн у якості норми етичної поведінки культивується підвищена повага до жінки, а посягання на її статеву свободу розцінюється як ганебне й несумісне з поняттям військової гідності явище. «Військовослужбовці мають бути ввічливими щодо цивільного населення, проявляти особливу увагу до інвалідів, людей похилого віку, жінок і дітей, сприяти захисту їх честі та гідності. Військовослужбовці повинні постійно служити прикладом високої культури, скромності та витриманості, свято дотримуватися військової честі та поважати гідність інших», – наставляє солдат російської армії «Статут внутрішньої служби Збройних сил РФ». Саме ці солдати занурили окуповані території України у кривавий хаос, де щодо жінок панували жорстокість й насильство, у тому числі сексуальне. 

Перші повідомлення про ґвалтування почали з’являлися одразу після повномасштабного вторгнення росіян в Україну. Проте весь жах пережитих українцями страждань суспільство почало усвідомлювати у міру того, як армія Росії полишала захоплені міста та села. Станом на квітень 2023 року, правоохоронцями зафіксовано 182 факти сексуального насильства з боку загарбників, зокрема у Херсонській області — 67, Київській — 52, Донецькій — 26, Харківській — 18, Запорізькій — 7, Миколаївській — 5, Чернігівській — 4, Луганській — 3. Наразі розкрито 33 таких злочини. Постраждали 136 жінок та 46 чоловіків, при цьому 12 дівчат і 1 хлопець на час злочину не досягнули повноліття. Найстаршій постраждалій виповнилося 82 роки, наймолодшій – лише 4.

Звісно, наведені цифри не дають можливості осягнути справжній масштаб трагедії, яка спіткала українську націю  – під контролем окупаційних військ все ще перебуває значна частина території України. Крім того, офіційна статистика сексуальних злочинів, як правило, не відтворює реальну ситуацію, оскільки велика кількість потерпілих через стигматизацію цієї теми у суспільстві відчуває сором, боїться осуду, прагне уникнути розголошення або внаслідок отриманої психологічної травми просто не готова взаємодіяти з правоохоронцями.  За оцінкою експертів ООН на кожне зґвалтування, зареєстроване у зв’язку з воєнним конфліктом, припадає від 10 до 20 незадокументованих й нерозслідуваних випадків. «Наявні дані – це лише верхівка айсберга. Ми маємо справу зі злочинами, кількість яких хронічно занижується»,оцінила ситуацію в Україні Спеціальна представниця Генсека ООН з питань сексуального насильства в умовах конфліктів Праміла Паттен. Кількість злочинів проти статевої недоторканості та свободи людини на окупованих територій  була настільки значною, що це стало справжнім викликом для правоохоронної системи України. В серпні 2022 року Генеральним прокурором було прийняте рішення про створення спеціального Управління з їх розслідування. 

Злочинна поведінка солдат армії РФ щодо українських жінок не в останню чергу сформована  загальним зовнішньо-політичним курсом Кремля, який активно поширював в російському суспільстві зверхнє та  упереджене ставленням до українства в цілому. Більше того, пропаганда старанно формувала образ Європи, як «ракової пухлини розпусти» і обраний Україною проєвропейський напрямок розвитку подавався, як індикатор статевої розбещеності українців, перед усім жінок. З року в рік просочені зневагою матеріали ЗМІ насаджували у свідомість росіян стереотипи щодо легковажності й аморальності українок, їх доступності для чоловіків та готовності до комерційного сексу. 

«У них менталітет повії чи коханки багатої людини. Вони для розваги, але не для життя. Символ України – яскрава, вульгарна, сексуальна, кровожерна красуня» (стаття «Руйнування України почалося з жінок»).    

«Повії — бренд України. Вони потіснили навіть циганок та відбивають у них клієнтів. У Європі останнім часом постійно обговорюють українських повій – мовляв, їх стало дуже багато» (стаття «Сідниці з Зеленським коштують дорожче. Європу заполонили українські повії»).      

«Українські дівчата одна за одною активно і дорого продають свою цноту. Що зараз відбувається із сексуальними послугами українок і чому цей відомий у світі феномен так розквітнув саме в цій країні» (стаття «Українки досягли інтимного злиття з Європою»).

«Українські баби свої би «гробові» [відкладені на поховання гроші – ред.] витратили для того, щоб їх ґвалтували російські солдати», – заявив 20 жовтня 2022 року в ефірі своєї програми «Антоніми» на телеканалі RT популярний в Росії пропагандист Красовський.

Політики і ідеологи «руського світу» роками нав’язливо популяризували серед росіян тезу про можливість й навіть бажаність застосування насильства, як одного з засобів «виховання» українського народу. «Примус силою до братніх стосунків — єдиний метод, який історично довів свою ефективність на українському напрямі. Не думаю, що буде винайдено якийсь інший»,зазначив ексрадник президента РФ, натхненник проєкту «Новоросія» Сурков.   «Нравится, не нравится – терпи, моя красавица», – саме так, з відсиланням до непристойного вірша, публічно задекларував необхідність «політичного зґвалтування» України Путін 7 лютого 2022 року. Через два тижні світ здригнувся від новин про масове ґвалтування українок російськими солдатами.

 Ставлення армії Росії до мирного населення остаточно проявило варварську сутність розв’язаної Кремлем агресії – нарівні із захопленими територіями, росіяни вважали українок своєю воєнною здобиччю. Проте, зґвалтування не були лише супутнім продуктом війни, проявами похоті солдат або наслідком ігнорування ними військової дисципліни. Низка факторів, перед усім системність у вчиненні таких злочинів, рівень їх розповсюдженості на всіх окупованих територіях та те, у який саме спосіб вони були скоєні, дають підстави стверджувати: сексуальне насильство використовувалось росіянами, як засіб залякування цивільного населення та приведення його до покори. Для досягнення цієї мети  росіяни вдались до найбільш огидного методу знецінення самоповаги та пригнічення нації – сексуальному збезчещенню її жінок. Окупанти зробили зґвалтування символом свого домінування і наочною демонстрацією мирному населенню його незахищеності й позбавлення будь-яких прав. 

Командири російської армії не тільки заплющували очі на злочини проти статевої недоторканості, а й заохочували своїх підлеглих до зґвалтувань та особисто приймали у них участь. Британський юрист  Уейн Джордаш, який консультує українську прокуратуру, заявив, що ознаки мовчазної згоди командирів на сексуальне насильство були у 30 справах, які він розглянув.  

Російський військовослужбовець в інтерв’ю CNN розповів, що під час окупації Київщини командири його підрозділу були добре обізнані про зґвалтування та вбивства, але їх не цікавило відновлення законності. «Вони реагували так: «Це відбулося. Ну і що?».  Більше ніякої реакції не було», – розповідає він. – Я бачив, як солдати кудись бігли, а потім дізнався, що вони  зґвалтували матір й доньку». За його словами, командири лише знизували плечима, коли дізналися про зґвалтування. 

Офіцер дозволив солдатам зайти до будинку, де перебували жінки. Свідки чули, як він сказав своїм людям: «Добре, ідіть», а сам залишився чекати їх надворі. Прямуючи до оселі, один з військовослужбовців міркував у голос: «Цю ми просто поб’ємо, а цю зґвалтуємо».

У місті Ізюм Харківської області двоє російських окупантів забрали з приватного будинку жінку та на бронетранспортері відвезли її до командира свого полку. Дорогою жінці наділи на голову капюшон і, піднявши кофту й бюстгальтер, непристойно мацали її оголені груди. У домі, де квартирували росіяни, потерпілу змусив до сексу один з солдатів, проте інший  припинив його дії, заявивши, що першим жінку повинен ґвалтувати їх начальник. Останній дійсно неодноразово зґвалтував потерпілу, погрожуючи їй автоматом. У подальшому жінку зґвалтували також і його підлеглі. Українській прокуратурі вдалося встановити особи цих воєнних злочинців.

Прищеплена пропагандою ненависть до України у поєднанні з жагою помсти за понесені бойові втрати зумовили надзвичайну жорстокість російських солдатів, які прагнули вимістити свою злобу на мирних громадянах, завдавши їм максимальних фізичних й моральних травм. Відсутність дисципліни, відчуття повної безкарності, нерідко вжитий алкоголь остаточно розгальмували тваринні інстинкти військовослужбовців – сексуальне насильство набуло моторошних й нелюдських форм.

1. Зґвалтування у поєднані з вбивством близьких

«Під дулом автомата солдат відвів мене до будинку неподалік і наказав: «Роздягайся, а то застрелю». Потім він почав мене ґвалтувати,- згадує 50-річна жителька Київської області.  – Чоловік намагався бігти за мною щоб врятувати, але  його розстріляли і кулі влучили у живіт». Через два дні після поранення чоловік помер.

 9 березня 2022 року кілька російських загарбників увійшли до будинку, де проживало подружжя з 4-річною дитиною. Чоловіка окупанти розстріляли у дворі, після чого двоє військових зґвалтували його дружину. Цього дня солдати ще двічі повертались і знову ґвалтували жінку, погрожуючи, що у разі опору з її боку, вони скривдять її маленького сина. «Ти краще замовкни, а то я приведу сюди твою дитину і покажу їй мамині мізки, розкидані по підлозі»,  пригадала жінка слова одного з окупантів.

42-річна жінка з Київської області розповіла, як на початку березня 2022 року російські солдати застрелили її сусіда, після чого зґвалтували її та дружину вбитого. За словами жінки,  15-річний син сусідки наклав на себе руки через кілька тижнів після знущання над матір’ю.

2. Зґвалтування у поєднані з побиттям і тортурами

На Київщині двоє озброєних окупантів зупинили на вулиці вагітну місцеву мешканку та, погрожуючи зброєю, примусили її зайти до будинку. Жінка повідомила, що вона благала не кривдити її, але один з солдатів вдарив потерпілу автоматом у обличчя, вибивши зуби, та почав ґвалтувати. Жінка втратила свідомість, а тому другий військовослужбовець облив її водою і привів до тями, після чого також зґвалтував. Внаслідок таких дій вона втратила дитину. Поліції вдалось встановити особи злочинців. 

У селі Мала Рогань Харківської області жінка разом з 5-річною дочкою, матір’ю та 13-річною сестрою ховались у підвалі місцевої школи. До підвалу зайшов солдат російської армії, який примусив потерпілу піднятися з ним до класної кімнати. Для її залякування, росіянин двічі вистрілив у стелю, заявивши, що це має дати жінці «додаткову мотивацію». Після цього окупант, приставивши ножа до горла і розрізавши шкіру на шиї потерпілої, зґвалтував її. Він також порізав жінці щоку, відрізав частину волосся та побив.

У селі Богданівка Київської області троє солдатів увірвалися у дім 55-річної жінки. Двоє з них по черзі ґвалтували її, третій спостерігав за цим. «Вони мене душили. Пальцями обхопили горло повністю – і я навіть не пам’ятаю, втрачала свідомість чи ні. Я тоді хотіла повіситись. Вже зробила зашморг у гаражі. Мене зупинила дочка, яка 2 квітня народила. Але я тепер втрачена, я вбита. У мене онука не вистачає сил на руки взяти», – розповіла потерпіла. 

3. Зґвалтування дітей та осіб похилого віку

13 березня 2022 року у смт Баришівка Київської області двоє російських військовослужбовців увірвалися до будинку, де проживало подружжя з малолітньою донькою. Один з солдатів вчинив сексуальне насильство щодо дитини – оголення і непристойні дотики, оральне проникнення в її тіло, а також імітацію статевого акту. Другий у цей час за допомогою зброї утримував батьків на кухні.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оприлюднило перехоплення телефонної розмови солдатів так званої «ДНР», у якій вони обговорювали стан дисципліни в окупаційних військах. «Вони взагалі тут таке творять, аж до того, що зґвалтували восьмирічну дівчинку», – ділиться враженнями один з окупантів.   

У селі Миролюбівка Херсонської області солдат зґвалтував 75-річну вчительку. «Йому було біля 60 років і від нього тхнуло спиртним. Він одразу вдарив мене кулаком в обличчя і вибив два зуби та зламав ніс. Далі бив прикладом автомата у груди і по голові. Я не розуміла, що зробила не так. Він вхопив мене за волосся, кинув на диван і почав душити. Після цього я два тижні не могла ковтнути води. Потім солдат зняв з мене одяг і зґвалтував. А ще порізав живіт, у мене досі залишилися шрами», – розповідає потерпіла. Завершивши знущання, садист попередив жінку, що коли вона розповість про зґвалтування, він повернеться і вб’є її.

4. Зґвалтування у присутності близьких

У Київській області, з метою заподіяння додаткових моральних страждань подружній парі, російські солдати, погрожуючи зброєю, примусили чоловіка 30 хвилин дивитися на те, як вони ґвалтують його дружину. Аби не допустити спроб завадити насильству, чоловіка перед цим кілька разів вдарили металевою каструлею по голові, а потім побили ногами й руками. 

В одному з сіл Херсонської області військовослужбовець-загарбник викрав неповнолітню з будинку в присутності матері та бабусі і зґвалтував її. Про це під час звернення до Комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США розповів український Генеральний прокурор Андрій Костін.

5. Групові та систематичні зґвалтування

На Київщині троє військовослужбовців армії РФ неодноразово приходили до приватного будинку, де проживали дві жінки та малолітня дівчинка. Демонструючи зброю, вони по черзі водили одну з жінок до гаражного приміщення, де її ґвалтували. Інші солдати в цей час залишались на вулиці з метою подолання можливого опору з боку родичів та сусідів потерпілої. Один з солдатів за час окупації вчинив зґвалтування раз, другий – двічі, а третій – протягом тижня кожного дня.

На Харківщині троє військовослужбовців армії РФ увірвалися до будинку, де проживала жінка разом із сім’єю. Погрожуючи розстрілом родини, вони змусили її поїхати разом з ними. При цьому окупанти зав’язали потерпілій очі, щоби вона не могла впізнати місцевість. Користуючись тим, що жінка боялася чинити опір, вони по черзі зґвалтували її. Внаслідок сексуального насильства потерпіла отримала травми, що засвідчив висновок судово-медичної експертизи.

Під час «зачистки» одного з сіл Херсонщини, 48-річний військовослужбовець російської армії проводив обшук у жінки, яка жила сама з малолітнім сином. Скориставшись цим, він почав примушувати її до статевих стосунків, погрожуючи вбити дитину у разі незгоди.  Крім цього, окупант залякував потерпілу тим, що приведе з собою інших солдат, які познущаються з неї. Після зґвалтування жінки, військовослужбовець оселився у її будинку та продовжував статеві знущання над нею протягом чотирьох місяців — з середини квітня й до кінця серпня 2022 року.

6. Інші види сексуального насильства  

Необхідно зауважити, що поняття «сексуальне насильство» набагато ширше, ніж поняття «зґвалтування» і, крім останнього, включає у себе будь-які насильницькі дії проти сексуальності людини: катування статевих органів, примусове оголення, отримання сексуальних послуг в обмін на їжу чи захист, примус до прилюдного статевого акту, погрози вчинити сексуальну наругу тощо. На окупованих територіях російські військовослужбовці вдавалися до самих дикунських методів сексуального знущання й приниження українців.

У катівнях міста Херсон окупанти систематично застосовували до затриманих катування статевих органів електричним струмом. При цьому до геніталій людини підключалися дроти від військового польового телефону, після чого по них подавався електричний струм. «Біль від цього відрізняється від болю при побитті гумовою дубинкою. У камерах за криками людини ми одразу відрізняли, коли її катують струмом», – з жахом згадує один з колишніх в’язнів катівні. «Якщо іншим дроти на статеві органи чіпляли кати, то мене змушували це робити самому собі», – розповів другий. 

«Серед найстрашніших травм були опіки на статевих органах у одного з пацієнтів. Він повідомив, що йому до паху прикріпили два дроти від автомобільного акумулятора і сказали стати на мокру ганчірку», – повідомив лікар, який працював у місті Херсон. За даними Офісу Генерального прокурора, станом на 13.12.2022 року на деокупованих територіях задокументовано більше 30 фактів катування цивільних громадян електрострумом, який пропускали через статеві органи. 

На Київщині двоє солдатів проникли у будинок, кілька разів зґвалтували 22-річну жінку, вчинили сексуальні дії щодо її чоловіка та примусили подружжя до статевого акту у їхній присутності.

У місті Херсон окупанти вимагали від 26-річної жінки, яка була волонтеркою, прийняти участь у зйомці пропагандистського відео з прославляння Росії. Їй погрожували зґвалтуванням, а потім прив’язали до столу голою по пояс. Протягом 15 хвилин слідчий нецензурно ображав жінку, після чого впустив до кімнати ще сімох чоловіків. «Я не знала, що станеться далі і була вкрай налякана», – розповіла потерпіла.

Незалежна міжнародна комісії ООН з розслідування порушень в Україні, серед інших воєнних злочинів збройних сил Росії, виявила й задокументувала численні випадки зґвалтування та вчинення іншого сексуального насильства на окупованих територіях. «Сексуальне насильство було скоєно проти жертв різного віку. Іноді членів сім’ї, у тому числі дітей, змушували бути свідками цих злочинів. Сексуальне насильство є аспектом тортур, які використовують росіяни»вказано у звіті, поданому комісією до Генеральної Асамблеї ООН.

Постійна представниця США в ООН Лінда Томас-Грінфілд, під час виступу в Радбезі, закликала членів Організації ознайомитися зі звітом української прокуратури про випадки сексуального насильства, застосованого російськими військовими проти жінок України. «Я закликаю всіх за цими столами сьогодні: послухайте і прочитайте цей звіт. Деталі надто моторошні й справді жахають мене, я не буду їх повторювати», – сказала вона.

«Військовослужбовці РФ ґвалтують цивільних не лише тому, що відчувають безкарність, але й тому, що зґвалтування – це частина їхньої військової стратегії. Зґвалтування – це знаряддя війни»,вважає посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс.

«Кількість і неприхованість зґвалтувань мирних українців дає можливість впевнено стверджувати  – це свідома політика російської армії, це їхня свідома психологічна й фізична зброя проти українців,- заявила дружина Президента України Олена Зеленська під час міжнародної конференції «Об‘єднані заради справедливості».  Світ має знати правду, навіть таку, що шокує. Має бачити, що загарбник чинить з українцями. Наша боротьба не тільки за територію і квадратні кілометри. Ми маємо звільнити ці землі, бо там, на окупованих територіях, досі панують ґвалтівники й мародери. І поки вони там – продовжується насильство».

Офіційний Кремль не визнає численних фактів скоєння російськими військовослужбовцями злочинів проти статевої недоторканості й свободи українців на окупованих територіях.  Традиційно звинувачуючи міжнародні інституції в упередженому ставленні до Росії,  Міністерство закордонних справ РФ цинічно називає зібрані українськими й міжнародними слідчими свідчення «компіляцією чуток та пліток», спрямованих на дискредитацію армії РФ. Проте, перехоплені та оприлюднені спецслужбами України записи телефонних розмов між російськими солдатами та їхніми родичами або знайомими не залишають місця для сумнівів – окупанти переступили межу зла.    

Витяги з телефонних розмов військовослужбовців РФ

 «А знаєш, чому зараз у місто солдат не випускають? Зґвалтували 12-річну дівчинку. 10 чоловік.  І їх знайти не можуть».

 «А я тут одну дівчину зустрів. Не знаю, як на побачення «на двох» запросити (сміється). Вона сидить у нас зв’язана».

«Люди дичавіють. У сусідньому селі наші хлопці дорослу жінку зґвалтували і 16-річну дівчину».

«Нас всі тут ненавидять. Наші солдати ґвалтують жінок, сволочі. Я вже не витримую, хочу уїхати звідси. Але мені сказали або розстріл, або воюй».

«Тут три танкісти наші взяли і 16-річну дівчинку зґвалтували».

«Вони зґвалтували жінку 55 років і чоловіка її побили. А потім їх застрелили та закопали. А ще казали російська армія на це не здатна. Та на все вона здатна». 

 «Тут у нас жінку зґвалтували. Незрозуміло – або дезертири, або добровольці». 

«У нас біда: рязанські приїхали, одну зґвалтували вп’ятьох, потім вбили».

«Тут страшне, що робиться. Вони лізуть у хату і ґвалтують! Ми їм ковбаси, ми їм пиріжки, а вони…Ти мені пояснював за «бандерів», я тобі повірила і зненавиділа їх! А тепер кого мені ненавидіти? Вони [російські солдати] ґвалтують дітей! І стріляють у ноги! Ось що я побачила, ось що! Як би я знала, чим все це закінчиться! Чого вони такі, Серьожа? Для чого вони ґвалтують дітей? Вони під’їжджають і питають, де тут молоді дівчата. Ти мені скажи, що мені робити?! Соні, моїй онучці 14 год. Куди мені Соню сховати?! Для чого це все?!», – у відчаї звертається жителька окупованого села Тарасівка Запорізької області до свого родича, який воює за Росію під Херсоном у так званій «міліції ДНР». «Якщо є можливість – їдь звідти», – порадив він їй.

Асоціація УМДПЛ

****************************************************************************

Матеріал підготовлений експертами Асоціації УМДПЛ у рамках проєкту «Документування воєнних злочинів, скоєних Російською Федерацією» (здійснюється за фінансової підтримки NED).

Нагадуємо, що Асоціація УМДПЛ  проводить роботу зі створення «Чорного реєстру страт, катувань та випадків жорстокого поводження з цивільним населенням на тимчасово окупованих з 24.02.2022 територіях». Докладніше за посиланням.

Цикл «Російська армія: приречені на жорстокість»:

І-й розділ «Цілі війни» читати за посиланням.

2-й розділ «Ідеологія війни» читати за посиланням.

3-й розділ «Дисципліна» читати за посиланням.

4-й розділ ««Народна міліція» ОРДЛО та добровольчі батальйони» читати посиланням.

5-й розділ «ПВК та бойові групи екстремістів» читати за посиланням.

6-й розділ «Силовики та мобілізовані» читати за посиланням.

7-й розділ «Як пропаганда і російське суспільство спонукали свою армію до жорстокості» читати за посиланням №1 та посиланням №2.

8-й розділ «Позасудові страти» читати за посиланням.

Поділитися

Інші новини