Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Участь в роботі круглого столу до Дня прав людини

OLYMPUS DIGITAL CAMERA9 грудня 2014 року в Чернігові відбувся круглий стіл «Трудові і соціально-економічні права в Україні: стан дотримання, гарантії та захист. Досвід європейських профспілок»

Регіональний координатор по зв’язках з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області, член правління Асоціації УМДПЛ, директор благодійної організації “Чернігівський жіночий правозахисний центр” Алла Лепеха прийняла участь в роботі круглого столу з нагоди Всесвітнього дня прав людини на тему: «Трудові і соціально-економічні права в Україні: стан дотримання, гарантії та захист. Досвід європейських профспілок». Круглий стіл відбувся в приміщенні навчально-методичного центру Федерації профспілкових організацій Чернігівської області. На захід були запрошені представники органів держаної влади, на які покладений контроль за дотриманням прав працюючої людини, лідери галузевих профспілок, організацій роботодавців, науковці, представники ЗМІ та неурядових організацій.

Відкрив засідання і розпочав обговорення Петро Чорнорот – заступник голови Федерації профспілкових організацій Чернігівської області, який зупинився на типових порушеннях трудових прав працюючих в області. Перед учасниками круглого столу у форматі відеоконференції виступив керівник департаменту міжнародної роботи Федерації профспілок України Василь Шилов. Зокрема, він розповів про найкращий досвід європейських профспілок по захисту прав людини, проаналізував виклики глобального світу та кризові явища в Україні, що загрожують звуженням прав працюючих.  Серед виступаючих:  Катерина Тимощенко – заступник директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської ОДА, Володимир Бобруйко – заступник начальника Головного управління юстиції у Чернігівській області, Олександр Сухоруков — заступник начальника державної інспекції з нагляду за промисловою безпекою та охороною праці територіального управління Держгірпромнагляду у Чернігівській області, Олена Кошмар — начальник відділу з організації сприяння працевлаштуванню Чернігівського обласного центру зайнятості, Олександр Огородник — старший викладач кафедри трудового права та  соціального забезпечення Чернігівського національного технологічного університету. Учасники у своїх виступах наводили конкретні випадки порушень прав людини, з якими вони стикаються у процесі свої діяльності. Підіймалися питання реалізації права на безоплатну правову допомогу, ролі Європейського суду з прав людини в поновленні порушення прав, дотримання прав людини при розслідуванні нещасних випадків на виробництві, порушення прав працюючих на гідну і своєчасну оплату праці та інше.

Регіональний координатор по зв’язках із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Чернігівській області Алла Лепеха у  своєму виступі розповіла про історію створення та діяльність національного превентивного механізму – як одного із механізмів протидії катуванням та порушенням прав людини у місцях несвободи. Крім того, вона розповіла, як сьогодні діє НПМ за моделлю «Омбудсман +» в Україні, а також про моніторингові візити в місця несвободи  в Чернігівській області

Поділитися

Інші новини