Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Запоріжжя. Страхіття війни (ІНФОГРАФІКА)

Станом на вересень 2023 року 70% території Запорізької області знаходиться в окупації. Під час звільнення населених пунктів ЗСУ виявляють катівні навіть за кілька кілометрів від лінії фронту.
Всього на деокупованих територіях Харківської, Запорізької, Херсонської, Київської та Сумської областей поліцейські зафіксували 80 російських катівень та місць несвободи, де незаконно утримували та катували цивільне населення. Про це розповіла заступниця міністра внутрішніх справ Катерина Павліченко.  

Точну кількість таких місць на окупованих територіях Запорізької області не встановлено, але відомо, що у Мелітополі їх щонайменше 10. Очільник міста Іван Федоров у березні 2023 року повідомляв, що понад 500 місцевих жителів потрапили у російські катівні.

В Енергодарі, за повідомленням мера Дмитра Орлова, більше тисячі місцевих мешканців зазнали тортур.

4 березня 2022 року російські військові захопили найбільшу атомну електростанцію у Європі – Запорізьку ЗАЕС. Для того, щоб вона працювала на користь окупантів, працівників змушували підписати контракт з нелегітимною структурою “Росатома”.
Детальніше про ті події читайте у нашому матеріалі “Катування – страхіття війни. Запорізька АЕС”.

Інфографіка Запоріжжя
Випадки катувань зафіксовано у багатьох населених пунктах:
м. Бердянськ, м. Василівка, м. Енергодар, м. Мелітополь, м. Пологи, м. Токмак, с. Верхня Криниця, с. Орлянське, с. Новомихайлівка, с. Новозлатопіль, с. Чернігівка.

Місцями для катувань у Запорізькій області стають території промислових і продовольчих баз, приміщення торгових та виробничих підприємств, гуртожитки, підвали, окупаційні комендатури, відділки поліції, приватні будинки тощо.

Серед причин катувань можна виокремити такі:

– примушування до оформлення російських паспортів, а також їхня відсутність;
– вимагання зізнань в організації протестів проти окупаційної влади;
– схиляння до співпраці з окупаційною владою;
– вибивання інформації про місцевих патріотів, журналістів, посадовців, правоохоронців, тероборонівців, позиції українських військових;
– пошук “винних”, а також покарання у розгромі позицій російських військових;
– проведення масових репресій проти мирних жителів на захоплених територіях України;
вимагання грошей у рідних полонених (так діяв російський командир роти полку Росгвардії з Чечні Зелімхан Агмерзоєв. За його наказом затриманих військовополонених і цивільних українців не тільки били, але й катували електричним струмом, а у проміжках між цим тримали в камерах в антисанітарії);
– інші (фермерів у Мелітопольському районі окупанти катували, примушуючи їх віддавати на продаж продукцію за цінами нижчими за собівартість).

Ще одним підтвердженням масштабних і систематичних катувань стала заява голови Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідування порушень в Україні Еріка Месе. Разом із командою слідчих він відвідав деокуповані території Херсонщини та Запоріжжя. Комісія зібрала додаткові докази щодо факту тортур, які вчиняли російські військові на окупованих територіях. Крім того, ООН також зібрала докази масових ґвалтувань на окупованих територіях.

З початку повномасштабного вторгнення Офісом Генпрокурора України всього зафіксовано 231 злочин сексуального насильства, у Запорізькій області – 15.

У жовтні 2023 року очільник Мелітополя Іван Федоров повідомив про тисячі викрадених мешканців окупованих територій області.
Є дані про викрадення представників місцевого самоврядування та органів влади. Всього зафіксовано 132 таких випадків, 30 з яких – на території Запорізької області.

Експертами Асоціації УМДПЛ з відкритих джерел отримано інформацію про 34 випадки катувань цивільного населення з боку російських військових у Запорізькій області. Їх описано і включено до “чорного реєстру”. Наведемо деякі епізоди.

м. Бердянськ

Волонтер Азат пережив тортури, катування та нелюдські умови, коли потрапив до російської катівні, яка розташовувалася в окупованому Бердянську. Його затримали на блокпосту під час чергової евакуації людей. «Били і дубинкою, і трубою, обмотаною ізоляційною стрічкою. Але найстрашніше – це був електричний струм до стану, коли в всередині все стискається, і ти кричиш, сам себе чуєш, кричиш, задихаєшся, серце вискакує з грудей, а ти нічого не можеш зробити» – згадує потерпілий. Азат був зв’язаний, руки в кайданках позаду, на голові – мішок, іноді на нього виливали воду, щоб посилити муки. Він також засвідчив, що так катували і інших українських громадян. Чоловік перебував у полоні 43 доби. Після сильного побиття останні 12 днів лежав у камері – з перебитою ногою він просто не міг рухатися.

с. Чернігівка

У травні 2022 року командира батальйону 96-го полку оперативного призначення 46-ї окремої бригади військ росгвардії підполковника Аюба Ельдарова призначили так званим «комендантом селища Чернігівка» у тимчасово окупованому Бердянському районі. На цій «посаді» окупант забезпечував виконання наказів РФ щодо придушення руху опору та проведення масових репресій проти мирних жителів на захоплених територіях України. Для цього він сформував каральні загони, до складу яких входили російські військові, представники спецслужб Росії та місцеві колаборанти. За наказом Ельдарова окупанти розшукували українських патріотів, викрадали їх, а потім звозили до катівні, яка була облаштована на території місцевої окупаційної комендатури. У застінках до людей застосовували жорстокі тортури з використанням отруйних хімічних речовин та електроструму. Задокументовано факт застосування ворогом задушливих газів у спеціально обладнаних «камерах», де тримали українських бранців. Окупант Ельдаров особисто брав участь у незаконних затриманнях і катуваннях, а також «покривав» вбивства викрадених українців своїми підлеглими.

м. Василівка

Російські військові протягом 12 днів тримали у камері, катували, били струмом, відрізали пальці та ламали ребра чоловіку, учаснику АТО.

с. Верхня Криниця

В березні 2022 року російські солдати викрали старосту села Верхня Криниця Запорізької області і з ним ще трьох місцевих жителів. Протягом кількох днів до чоловіків застосовували тортури, зокрема під’єднували дроти до кінчиків пальців і пускали електрострум, виливали на шкіру хімічні реактиви, встромляли гострі металеві предмети під нігті. Так чином загарбники примушували людей до співпраці і вимагали надати списки місцевих патріотів.

м. Мелітополь

29 березня 2022 року російські загарбники викрали 57-річну Інну – матір депутата Мелітопольської міської ради, ветерана АТО. Окупанти змусили її «зізнатися» в роботі на СБУ.

м. Пологи

7 березня 2022 року на тимчасово окупованій території працівниками державної служби з надзвичайних ситуацій у Запорізькій області в місті Пологи було здійснено заходи щодо ліквідації загоряння будинку. Після цього рятівники виявили 7 трупів  чоловічої та жіночої статі з ознаками насильницької смерті, а саме колото-різаними ранами в області грудної клітини та ушкодженнями, внаслідок термічної дії.

м.Токмак

Від лікарів міста Токмак надійшла інформація про те, що до медичного закладу привезли молоду дівчинку, яку зґвалтували 11 російських військових. «Кажуть на ній живого місця немає, дівчинка з скляними очима і побоями», — йдеться у повідомлені.

На блокпосту у Запорізькій області російські військові (співробітники силових структур РФ) взяли у полон жителя Херсона, який намагався виїхати з окупації. До нього застосовували тортури і вимагали інформацію про правоохоронців та тероборонівців.

Цікаво, що російські військові влаштували катівню і для своїх військовослужбовців, які намагаються втекти чи відмовляються виконувати накази – в підвалі одного з приватних будинків у селі Розівка Пологівського району.

Запорізька область постійно піддається ворожим обстрілам та зазнає значних руйнувань житлового фонду, інфраструктури, промисловості, а також сфери освіти та охорони здоров’я.
Встановлено, що після початку повномасштабного вторгнення 25% від загальної кількості шкіл області (125) були пошкоджені або зруйновані вщент.

Станом на ранок 7 жовтня, за офіційною інформацією ювенальних прокурорів, всього внаслідок збройної агресії РФ, 506 дітей загинули та понад 1130 отримали поранення різного ступеня тяжкості. У Запорізькій області постраждало 99 дітей. Через складну безпекову ситуацію та ворожі обстріли у п’яти населених пунктах області оголошено примусову евакуацію дітей.

Російські окупанти обов’язково мають понести покарання за всі свої злочини проти українського народу!

 

****************************************************************************

Матеріал підготовлений експертами Асоціації УМДПЛ у рамках проєкту «Документування воєнних злочинів, скоєних Російською Федерацією» (здійснюється за фінансової підтримки NED).

Дізнатися більше: http://bit.ly/3EWHOSr


Ознайомтеся також із матеріалами:

Катування – страхіття війни. Київщина”;
Катування – страхіття війни. Чернігівщина;
“Катування – страхіття війни. Херсонщина”

Поділитися

Інші новини