Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Асоціація УМДПЛ спільно з Офісом Омбудсмана розслідує порушення прав пацієнтів замісної терапії

      Експерти Асоціації УМДПЛ та працівники Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини провели громадське розслідування по факту незаконного затримання пацієнтів замісної підтримувальної терапії у Тернопільському обласному комунальному центрі профілактики і боротьби зі СНІДом. Асоціація УМДПЛ продовжує розвивати напрямок проведення громадських розслідувань, як ще одного способу публічного контролю за діями правоохоронців та превенції порушень прав людини.

     6 грудня 2012 року представникові Асоціації УМДПЛ надійшло повідомлення від особи, яка побажала залишитись анонімною, про те, що у ранковий час (6 грудня 2012 року), під час роботи сайту замісної підтримувальної терапії у Тернопільському обласному комунальному центрі профілактики і боротьби зі СНІДом ( м. Тернопіль, вул. Купчинського, 8), було затримано близько десяти клієнтів програми замісної підтримувальної терапії. Без повідомлення про причину затримання їх усіх було доставлено до Тернопільського міського відділу УМВС, де були зроблені фото усіх затриманих та знято відбиткі пальців. Через три години усі були звільнені. У затриманні брав участь дільничний інспектор – лейтенант міліції Побережник Михайло Миколайович, вул. Купчинського розташована на його дільниці.

     Асоціація УМДПЛ, отримавши інформацію про даний випадок, зробила попередній збір інформації відносно ситуації та 12 січня направила відповідне звернення до Представника Уповноваженого ВР з прав людини з питань реалізації національного превентивного механізму Юрія Бєлоусова.

     В результаті виїзної перевірки представниками Офісу Омбудсмана вищевказані факти підтвердились – не десять, а більш ніж сорок осіб було безпідставно затримано та доставлено у відділення міліції. Матеріали перевірки були направлені до прокуратури Тернопільської області. Прокуратурою міста Тернополя зазначені відомості було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато кримінальне провадження за фактом незаконного затримання пацієнтів замісної підтримувальної терапії та їх доставляння у відділ міліції.

     Однак, як повідомили згодом з неперевірених джерел, з боку працівників прокуратури чиниться тиск на пацієнтів ЗПТ , їх викликають у прокуратуру для дачі пояснень та просять писати, що вони не мають жодних претензій до міліції. В розмові зі слідчим матері одного з затриманих було сказано, що так як її син був засуджений раніше, то йому краще погодитись на написання пояснень про те, що він не має претензій. Також є інформація, що прокуратура вимагає в лікувальному закладі списки всіх кого затримали того дня і хто отримував препарат. Пацієнти ЗПТ залякані. Асоціація УМДПЛ пильно слідкує за розвитком подій в рамках цієї справи, про результати її розгляду буде повідомлено додатково.

     Асоціація УМДПЛ планує організацію низки громадських розслідувань порушень прав представників вразливих груп, включаючи пацієнтів замісної терапії. На думку експертів, висвітлення інформації про результати таких розслідувань – один з ключових способів попередження порушення прав вразливих груп правоохоронцями.

Поділитися

Інші новини