Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Громадські організації порадили уряду України чим зайнятись під час головування в ОБСЄ

      Неурядові організації з України та інших країн домовились пильно слідкувати за діями українського уряду під час головування країни в Організації безпеки та співробітництва в Європі в 2013 році. Про це вони заявили 27 вересня під час брифінгу в Варшаві, де в ці дні проходить щорічна зустріч ОБСЄ з людського виміру – питань дотримання прав людини в регіоні.

      Коаліція неурядових організацій представила делегаціям держав-учасниць ОБСЄ бачення того, які питання в сфері дотримання прав людини має вирішити українська влада під час головування в Організації, та заявила про свою готовність сприяти та проводити моніторинг діяльності України на цьому посту. Запропоновані напрямки роботи стосуються як діяльності уряду України як задля вирішення проблем в регіоні ОБСЄ загалом, так і проблемних питань всередині країни.

      «Головуюча країна несе відповідальність за процеси, які відбуваються в ОБСЄ протягом року, але крім цього увага міжнародної спільноти неодмінно буде прикута і до ситуації всередині країни. Тому ми переконані, що уряд має використати наступний рік для вирішення проблем із правами людини в Україні, щоб стати гідним прикладом іншим державам-учасницям ОБСЄ. Наша коаліція визначила п’ять найгарячіших питань – боротьба із катуваннями та нелюдським поводженням, підтримка свободи мирних зібрань, забезпечення права на справедливий суд, недопущення переслідування громадських активістів та журналістів через їх активну позицію, підтримка незалежних ЗМІ та свободи слова. Ми готові не лише заявити про існування цих проблем, але й допомагати уряду у їх вирішенні», – зазначив після брифінгу керівник однієї з організацій коаліції – Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів – Вадим Пивоваров.

     Серед заявлених коаліцією пріоритетних питань для України до вирішення в усьому регіоні ОБСЄ такі: боротьба із тортурами через розвиток національних превентивних механізмів по запобіганню катуванням, підтримка свободи мирних зібрань та асоціацій, реалізація права на справедливий суд та захист правозахисників через створення спеціальних механізмів в тому числі в рамках ОБСЄ. Також коаліція слідкуватиме за тим, наскільки відкритою є робота ОБСЄ для неурядових організацій. «В останні роки деякі держави-учасниці почали виступати за суттєве обмеження участі громадянського суспільства в діяльності ОБСЄ. Наша спільна задача зараз – зберегти в повному обсязі ті можливості для громадських організацій, які визначені в документах ОБСЄ, та розширити коло можливостей участі представників неурядових організацій в усіх заходах Організації та у формуванні порядку денного таких заходів», – заявив почесний президент Міжнародного молодіжного правозахисного руху, експерт Ради Європи Андрій Юров.

     Присутні на брифінгу представники української делегації в ОБСЄ у відповідь заявили, що вони відкриті до діалогу та подальшої співпраці. Варто зазначити, що і представники делегації Швейцарії, яка головуватиме в ОБСЄ після України – в 2014 році, висловили свою готовність співпрацювати і надавати підтримку в діяльності коаліції, адже вони активно слідкуватимуть за головуванням свого попередника і зацікавлені в успішній роботі України на цьому посту.

     Коаліція неурядових організацій по Головуванню України в ОБСЄ вже об’єднує близько 20 організацій з 8 країн, а також вона відкрита до приєднання для інших організацій та мереж.

Statement_on_2013_Ukrainian_Chairmanship-final_eng

Statement_on_2013_Ukrainian_Chairmanship-final

Ukraine OSCE Chairmanship Press Release

Пресс-релиз_Председательство_Украины_в_ОБСЕ

Поділитися

Інші новини