Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Громадськість знову має наміри проконтролювати діяльність міліції

       Громадські активісти вирішили нагадати міліції про громадський контроль за її діяльністю, що є незайвим перед виборами,  та оголосили про початок чергового етапу кампанії «Міліція під контролем».

        Кампанію координує Асоціація українських моніторів дотримання прав людини (Асоціація УМДПЛ). Фінансову підтримку кампанії надають МФ “Відродження”, Посольство ФРН в Україні, Національний Фонд підтримки демократії (NED) (США).

        Регіональні координатори та більшість учасників кампанії, а їх список налічує понад 300 осіб з різних регіонів України,  на відповідних тренінгах здобули  необхідні знання щодо порядку здійснення контролю за діяльністю правоохоронних органів  та вже мають певний досвід  та практичні навички здійснення такого контролю   «Неупередженість  і компетентність»  –  саме цих важливих критеріїв  дотримуються у своїй роботі «народні контролери».

       На цей раз, спостерігаючи за співробітниками  МВС, громадські активісти мають намір працювати по двом основним напрямкам: «Міліція на вокзалах» та «Міліція в об`єктиві».

         1. «Міліція на вокзалах».

        У ЗМІ часто з`являється інформація про незаконні дії нарядів міліції на вокзалах. Це і необґрунтована перевірка документів, особисті обшуки та огляди особистих речей без запрошення понятих, незаконні затримання, здирництво тощо. Так звана транспортна міліція в областях не підпорядковується місцевим начальникам УМВС, а має свою вертикаль підпорядкування, що, на думку громадськості, зумовило недостатній контроль за дотриманням її співробітниками прав громадян.   Мета кампанії – здійснити моніторинг роботи міліції на вокзалах та проінформувати про його результати керівництво МВС та суспільство.

          2. «Міліція в об`єктиві»

        На круглому столі , який був присвячений обговоренню питання можливості громадян фіксувати дії правоохоронців за допомогою відео,- та фотоапаратури, представники МВС повідомили, що міліція готова до такого виду громадського контролю за законністю дій своїх співробітників, якщо це не буде прямо перешкоджати  виконанню ними своїх обов`язків. Були озвучені і наміри суворо карати тих працівників міліції, які перешкоджають фіксації їх дій на фото або відеокамеру, оскільки проведення такої фіксації не забороняє жоден нормативно-правовий акту і це є законним правом громадян.

        Громадськість має намір перевірити готовність міліціонерів в областях ( і не тільки на вокзалах) дотримуватися такої позиції керівників з МВС і за допомогою відео та фотозйомки фіксувати будь-які порушення з боку працівників міліції – від порушення прав громадян  до халатного ставлення до виконання службових завдань.  Вже є перший приклад  проведення такої роботи у  Львові, де, за твердженням підлітків, патрульні міліціонери вимагали від них гроші.

        Необхідно зазначити, що в лютому поточного року МВС затвердило Правила поведінки та професійної етики працівників міліції (наказ №155 від 22.02.2012). В цілому схвалюючи очільників керівників міліцейського відомства підвищити правову та загальну культуру спілкування міліціонерів з громадянами, учасники кампанії перевірять, наскільки рядові правоохоронці дотримуються вимог свого керівництва

       Кампанію заплановано провести в період з 10 по 20 жовтня. Звіт за результатами кампанії  буде розміщений на сайті Асоціації УМДПЛ та направлений керівництву МВС України.

       Кожен небайдужий громадянин може долучитися до кампанії «Міліція під контролем»! Контролюємо міліцію і захищаємо свої права разом!

Поділитися

Інші новини