Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Захист наркозалежних осіб та секс-працівників механізмами громадського моніторингу та експертизи

      З 17 по 20 вересня у Львові відбувся спеціалізований тренінг «Захист наркозалежних осіб та секс-працівників механізмами громадського моніторингу та експертизи». Він продовжив серію тренінгів для зазначених цільових груп, які відбуваються протягом вересня. Завершальний тренінг наразі проходить в місті Харків. Учасниками стали активісти громадських організацій, які займаються захистом прав споживачів ін`єкційних наркотиків та працівників комерційного сексу, які мають на меті захист своїх прав і прав колег.
 

      Спеціалізований тренінг організувала Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ) за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

     Під час тренінгу учасники разом із тренерами розглянули найбільш поширені випадки порушень прав вразливих груп з боку правоохоронців. Знання того, як за законом мають діяти чергові частини міліції, патрульна служба, працівники оперативних служб має стати інструментом для захисту від протиправних дій міліції.

      Однією з важливих складових частин тренінгу стало те, що учасники мали змогу негайно відпрацювати отриманні знання на практиці. Учасникам був запропонований певний розігрів перед всеукраїнською кампанією. Вони були поділені на групи та відправлені в місто, для того, щоб поспілкуватись з правоохоронцями. Результати були набагато більшими, ніж могли собі уявити організатори. Перед учасниками стояло наступне завдання: поспілкуватись з патрульною службою та відвідати відділ міліції. Першим об`єктом новоспечених моніторів став Галицький районних відділ міліції міста Львова. І хоча група була невелика, все одно працівнику міліції на вході здалось, що людей забагато. Довго не роздумуючи він мовив, що райвідділ це не музей для екскурсій і що він нікого не пропустить. Завжди дивно чути такі речі, тому монітори не пали духом і все-таки потрапили у відділок. Там вони написали скаргу, де детально пояснили наскільки абсурдною була заява працівника ОВС і наскільки вони цим обурені. Стан розгляду заяви тримаємо на власному контролі і всі подібні випадки завжди доводити до відновлення справедливості.
 

     Закон України «Про демократичний цивільний контроль над Воєнною організацією і правоохоронними органами держави» існує не дарма. Патрульні стали яскравим прикладом тих, хто його потребує. Вони палили в громадському місті. В результаті невеликої дискусії було винесено громадське попередження працівникам міліції.
 

     Учасники залишились задоволеними. Дякували організаторам за таку можливість, за можливість побороти свої фобії і обличчям до обличчя, впевнено, спілкуватись з міліцією. Для них було дуже дивно відвідати відділ міліції за власним бажанням. Певний розігрів перед всеукраїнською кампанією був проведений успішно – про це ми можемо сміливо мовити.

Поділитися

Інші новини