Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Контроль за міліцією як творчість і громадський обов’язок

        Знімати міліцію на фото і відео другий рік поспіль заохочує Асоціація українських моніторів… Назвали кращі роботи у номінаціях "Українська міліція – крок у Європу!", "Іржа міліцейського мундиру", "Народ та міліція – час порозумітися".

       Організатори конкурсу "Міліція під контролем" кажуть, що цього року більше веселих робіт. Дається взнаки практика тренінгів як моніторів, так і міліціонерів. Працівники МВС звикають, що їх можуть знімати.

      “Тихо! Триває ампутація трудових прав” – під такою табличкою понуро застиг міліціонер на акції проти трудового кодексу біля комітетів Верховної Ради. «Міліціонер стояв так довго-нудно і так йому стало сумно…» – коментує автор. Зловив момент Микола Іващенко – громадський журналіст радіо «Домівка».

        Хлопець розповідає, що міліцію фотографує на мітингах. Останнім часом його особливо турбує, що правоохоронці на акціях протесту стають на бік однієї зі сторін, поводяться упереджено, а часто зовсім не виконують своєї роботи.
 

       «Перед ним вибачилася міліція» – з такими словами вручили відзнаку Олексію з Рівного.

         «Був випадок, коли забрали камеру. Ми написали скаргу. Полковник викликав на зустріч, вибачався, казав дуже погано, що є такі прапорщики і сержанти», – розповів Громадькому Простору Олексій Смірнов.

        Хлопець сказав, що моніторить міліцію вже близько року. Він активіст Сopwatch ВМГО "Фундація регіональних ініцітив". За його словами, Рівному на спостереження виходить 4-5 людей. Найчастіше з міліцією монітори бачаться у міському парку та на залізничному вокзалі.

        «Є одна східна мудрість: "Хто буде спостерігати за спостерігачами?" Тобто є міліція, яка думає, що їй все дозволено, але насправді вони дуже погано знають свої статути. Я спілкувався з ними… вони розповідають, що статути – це звичайний екзамен в університетах, вивчили і розказали, вийшли і забули», – сказав Олексій Смірнов.

       Щоб знімати міліцію достатньо пам’ятати статтю 3 закону про міліцію, де говориться, що діяльність правоохоронців є гласною, і статтю 34 Конституції щодо права вільно збирати інформацію – пояснив Олексій.

       СПОСТЕРІГАТИ ЗА СПОСТЕРІГАЧАМИ

     Знімати правоохоронців мають право не тільки журналісти, а й прості громадяни. Так само можна прийти у чергову частину і проводити зйомку там.

      Хоча закон і дозволяє знімати міліцію, але на камеру люди в погонах можуть реагувати агресивно, погрожувати застосувати силу.

      Тому активісти моніторингових кампаній проходять спеціальне навчання, як робити це безпечно. Левова частка призерів "Міліції під контролем" – волонтери Асоціації УМДПЛ.

       Наприклад, моніторам радять не ходити на зйомку поодинці, а бути щонайменше втрьох.

      «Методика проста: я розмовляю з міліціонером, одна людина знімає нас, а ще третя особа стояла осторонь і якщо б нас затримали, то повідомила б правозахисні організації, підняла хвилю протесту», – пояснює Петро Євтушенко, чий відеоролик здобув приз на конкурсі.

       Активісти відзняли, як працює міліція на залізничному вокзалі.

     «Ми пройшлися по перону, службовим приміщенням, сорок хвилин посиділи в залі очікування і не знайшли міліції. Тож пішли дізнатися, а де ж це міліція. Відповідно до інструкцій, вони мають зустрічати кожний потяг. Ми побачили, що чергова частина зачинена на грати, що заборонено…

     Треба було перевірити, як міліція реагуватиме на спрямовану на них відеокамеру. Реагували досить толерантно, сказали, що їм неприємно. Їх запитали, де патрульні наряди, які мали бути на пероні. Нам відповіли, що напередодні виборів всі наряди зняті і направлені на охорону виборчих дільниць. Після того ми зробили запис у книзі скарг і пропозицій, що хоча вибори справа важлива, але охороняти звичайних громадян теж треба.

&nbs
p;    Коли ми пізніше туди заглянула, то міліція там вже була і нас там зустріли як добрих друзів», – розповів Петро Євтушенко Громадському Простору.

     Більше половини громадян вважає роботу міліції неефективною і лише кожний четвертий (25, 9%) довіряє правоохоронцям. Понад 50% опитаних не знають нічого про свого дільничного, а три чверті – про начальника райвідділу свого району. Такі результати недавно оприлюднив Харківський інститут соціальних досліджень. На думку експертів, міліції треба ставати відкритішою, краще інформувати про свою роботу, взаємодіяти з громадянами. Дослідження показало, що 28% громадян готові допомагати правоохоронцям.

       Переможці другого етапу конкурсу

       Публіцистичні матеріали

     Номінація «Народ та міліція – час порозумітися»
1 місце – Олена Луньова, м. Сімферополь
2 місце – Віра Яковенко, м. Полтава
3 місце – Володимир Шевченко, м. Тернопіль

     Номінація: «Іржа міліцейського мундиру»
1 місце – Тарас Зозулінський, м. Львів
2 місце – Андрій Лохматов, м. Миколаїв

     Номінація: «Українська міліція – крок у Європу»
1 місце – Михайло Каменєв, м. Київ
2 місце Ірина Шалкітене, м. Івано-Франківськ

       Фото

     Номінація: «Народ та міліція – час порозумітися»
1 місце – Микола Іващенко, смт. Вороніж, Сумська обл.
2 місце – Олег Мартиненко, м. Київ
3 місце – Олексій Смірнов, м. Рівне

      Номінація: «Іржа міліцейського мундиру»
1 місце – Наталія Коваль, Рівненська область
2 місце – Олег Мартиненко, м. Київ
3 місце – Наталія Козаренко, м.Херсон

     Номінація: «Українська міліція – крок у Європу»
1 місце – Андрій Лохматов, м. Миколаїв
2 місце – Світлана Махничева, м. Миколаїв

     Відео

     Номінація: «Народ та міліція – час порозумітися»
1 місце – Петро Євтушенко, м. Черкаси
2 місце – Євген Крапивін, м. Київ

     Номінація: «Іржа міліцейського мундиру»
1 місце Андрій Лохматов, м. Миколаїв

 

Поділитися

Інші новини