Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Правозахисники з восьми країн розпочали розробку універсальних механізмів громадського контролю за діяльністю правоохоронців

15 грудня в Києві відбувся семінар «Розвиток громадського контролю за правоохоронними органами в регіоні ОБСЄ». Крім українських правозахисників у заході взяли участь також їх колеги з Вірменії, Білорусі, Казахстану, Киргизстану, Молдови, Росії та Таджикистану. Семінар став продовженням міжнародної конференції «Розвиток громадського контролю за правоохоронними органами», яка пройшла за день до цього і під час якої правозахисники з різних країн ділилися своїм досвідом у сфері громадського контролю за правоохоронцями.

Під час семінару експерти правозахисних організацій обговорювали дві теми у сфері громадського контролю:

– стратегія розвитку національного превентивного механізму із запобігання катуванням та жорстокому поводженню (НПМ) – кроки, які потрібно зробити на етапі його становлення, яким в ідеалі має стати НПМ, які ресурси будуть потрібні та яких ризиків треба уникнути, щоб цей механізм став дійсно дієвим;

– універсальні алгоритми моніторингу поліції та розробка міжнаціональних кампаній моніторингу в різних країнах простору ОБСЄ.

Усі напрацьовані матеріали по тематиці НПМ будуть опрацьовані експертами Асоціації УМДПЛ та передані Представникові Уповноваженого ВРУ з прав людини з питань реалізації національного превентивного механізму, який наразі впроваджує в Україні НПМ за моделлю «Омбудсман +». Матеріали ж по розробці універсальних алгоритмів ляжуть в основу посібника з громадського моніторингу правоохоронних органів в країнах регіону ОБСЄ. За планами розробників посібник включатиме перелік міжнародних стандартів діяльності поліції та універсальні механізми моніторингу дотримання прав людини в її діяльності.

Поділитися

Інші новини