Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Представниця Асоціації УМДПЛ взяла участь у моніторинговому візиті працівників Офісу Омбудсмана до Шевченківського райсуду Києва

12 березня представниця Асоціації УМДПЛ Марина Цапок взяла участь у моніторинговому візиті, що проводився спільно із працівниками Офісу Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Моніторингова група відвідала Шевченківський районний суд міста Києва. Метою візиту була перевірка місць несвободи, що знаходяться у підпорядкуванні суду – камер для тримання підсудних, так званих «кліток» в залах судових засідань, інших факторів, які впливають на умови перебування підсудних у приміщенні суду.

Моніторингові візити до місць несвободи, які здійснюють представники Уповноваженого, є частиною нещодавно запровадженого в Україні Національного превентивного механізму запобігання катуванням та жорстокому поводженню (НПМ) за моделлю «Омбудсман +». Безпосереднє втілення в життя роботи НПМ здійснюється відповідним Департаментом в Офісі Уповноваженого. Згідно моделі «Омбудсман +» відвідування місць несвободи відбувається із залученням до групи експертів з Офісу Уповноваженого представників громадських організацій. Такі представники попередньо мають пройти спеціалізоване навчання та отримати доручення від Омбудсмана на участь у візитах у складі групи.

Візит до Шевченківського районного суду Києва став першим візитом в рамках НПМ до місць несвободи, що знаходяться в підпорядкуванні Державної судової адміністрації. За словами представників Офісу Уповноваженого, як правило, перший візит є несподіванкою для адміністрації установи, але він закладає основу подальшої роботи. Відтепер інформація про те, що подібні моніторинги можливі, швидко розповсюдиться через ДСА до інших судів, що сприятиме подальшій конструктивній співпраці із візитерами і спільному вирішенню виявлених під час візиту проблем.

Більш докладний огляд виявлений під час візиту проблемних моментів згодом буде доступний для усіх зацікавлених на сайті Уповноваженого ВР з прав людини.

Поділитися

Інші новини