Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Черкаські роми навчалися безконфліктному спілкуванню з міліцією

         У Черкасах відбувся тренінг для представників ромської спільноти, на якому присутні набували знань щодо можливих механізмів захисту своїх прав від незаконних дій правоохоронців.

         Вказаний захід був організований громадською організацію «Альянс ромен Черкащини» та Асоціацією українських моніторів дотримання прав людини за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

        Слід зазначити, що особливістю тренінгу стала його прикладна спрямованість – з присутніми вивчались не просто норми законодавства, а оптимальні алгоритми поведінки у конкретній життєвій ситуації, коли громадянину, з тих чи інших причин, необхідно вступати у взаємини з представниками правоохоронних органів.  «Відчиніть! Міліція!», «Як розмовляти з міліціонером», «Правила поведінки при затриманні», «Ви і співробітник ДАІ», «Обшук у Вашому житлі», «Побиття у міліції» – моделі поведінки у цих та інших ситуаціях розглядалися під час тренінгу. Крім цього, його учасники отримали корисні пам’ятки, які допомагають вивчити ази своїх прав при спілкуванні з міліціонерами.

       Із вступним словом до присутніх звернулися представники МФ «Відродження» – директор програми “Рома України” Олександр Шваюн та менеджер програми «Верховенство права» Ольга Жмурко, які наголосили, що сприяння просвітницькій діяльності у ромському середовищі та питання правозахисту ромів вже традиційно розглядаються фондом, як важливі чинники розвитку процесу інтеграції ромів в українське суспільство.

       «Роми – це та група населення, яка доволі часто потерпає від сумнівних з точки зору законності дій міліції.. Нажаль, представники ромської спільноти, як правило, не дуже добре знають свої права – те, яким чином співробітники органів внутрішніх справ повинні спілкуватися з громадянами, якими повноваженнями наділені правоохоронці, що їм можна робити, а що категорично заборонено. Правова необізнаність, на нашу думку, є одним з головним чинників того, що роми дуже часто є безпорадними і беззахисними у взаєминах з міліцією. «Якщо ти не знаєш своїх прав – ти потенційна жертва» – це правило працює завжди і такий стан справ необхідно змінити. Власне, саме для того ми зібрали найбільш активних представників ромської спільноти Черкащини і провели з ними тренінг. В свою чергу, вони поділяться отриманими знаннями з іншими ромами і так, поступово, але цілеспрямовано, ситуація буде змінюватися на краще», – розповів голова ГО «Альянс ромен Черкащини» Петро Бурлаченко.

      У тренінгу в якості експерта прийняв участь регіональний координатор із зв’язків з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, член правління Асоціації УМДПЛ Володимир Батчаєв. «Я намагався навчити ромів, перед усім, правилам безпечного спілкування з міліціонерами та, через правову обізнаність, прищепити їм впевненість у своїх силах  Зрозуміло, що певний рівень знання нормативно-правових актів завжди необхідний і слухачі його від мене отримали, але дуже часто вирішальну роль відіграє обрана людиною тактика спілкування та поведінки із співробітником міліції. Будь-які юридичні знання повинні бути підкріплені   виваженою і заздалегідь прорахованою поведінкою та вмінням не допускати розвитку конфліктної ситуації з правоохоронцями – саме це допоможе у реальному житті не стати жертвою протиправних дій міліціонерів»,- вважає правозахисник.




Поділитися

Інші новини