Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Подорож з Асоціацією УМДПЛ: платформа «Основи спілкування з поліцією»!

Вітаємо на платформі «Основи спілкування з поліцією»!

Якщо Ви вирушаєте з нами у подорож дорогою дорослішання українських підлітків та свідомого батьківства, не забудьте підписатися на Facebook-cторінку Асоціації УМДПЛ: https://www.facebook.com/Association.UMDPL

Так Ви не проґавите наступні зупинки і знатимете, як  поводитись під час екстремальних ситуацій.

Нагадуємо, що у кишеньках сидінь ви знайдете практичні інструкції щодо спілкування з поліцією для підлітків та пам’ятки для батьків і вчителів: http://bit.ly/2jqvXAl Щоб отримати поради у паперовому форматі, пишіть за адресою: umdpl.association@gmail.com

SF_JPG2

Вирушаємо і почнемо з основних принципів спілкування з поліцією («Правило трьох НЕ»):

НЕ провокуй!

НЕ тікай!

НЕ бійся!

Це універсальні правила, які повинні стати нормою поведінки підлітка, де б він не зустрів полі- цейського і ким би той поліцейський не був — патрульним, дільничним, оперативником карного розшуку тощо.

Інструкція мандрівника дорогою дорослішання підлітків:

Не провокуй!

У жодному випадку і ніяким чином не провокуй поліцейського на силові дії — затримання, застосу- вання фізичної сили, надягання кайданок й інші неприємності. Просто не давай приводу, навіть коли правоохоронці підбурюють тебе до спалахів гніву та непродуманих вчинків своїм чіплянням, хамством та образами. Якщо не витримаєш, зірвешся і образиш у відповідь — винуватим зроблять тебе, оскільки довести той факт, що у конфлікті винний поліцейський буде практично неможливо. Твоє головне завдання при спілкуванні з поліцейським — не налаштовувати його проти себе, а, навпаки, викликати симпатію.

Не тікай!

Із цим все просто. Тікати — небезпечно! Логіка підказує патрульним: «Тікають тільки правопо- рушники», а отже, якщо підліток так хутко накивав від них п’ятами, то він вчинив щось протиправне — «Лови його, це злочинець!». Та й не факт, що ти бігаєш краще за них. Для затримання правопорушника стражі порядку мають право застосовувати фізичну силу та спеціальні засоби — гумові кийки, кайданки, службових собак, сльозоточивий газ тощо. Правоохоронцям заборонено використовувати силу стосовно малолітніх, якими у нашій країні вважаються особи до досягнення 14 років. Тому юний вік і наївні очі навряд чи захистять тебе, якщо тобі більше 14 років. Тоді гасати навипередки з розлюченими поліцейськими — суцільний екстрим із непередбачуваними наслідками.

Не бійся!

Парадокс у тому, що виказати правоохоронцю свій страх перед ним так само небезпечно, як і грубіянити. Чому? По-перше, людина у формі, побачивши твій переляк і метушливість, зробить цілком природній висновок — цей тип поводить себе підозріло, мабуть, йому є чого боятися, він щось приховує, потрібно його ретельно перевірити. Своєю невпевненістю ти сам провокуєш поліцейського на більш прискіпливу увагу до своєї особи, а твоє завдання, насамперед, уникнути такого інтересу. По-друге, правоохоронець не повинен бачити у тобі легку жертву, яка через свій страх готова стерпіти все — обшук, затримання, образи, запотиличники, витрушування грошей з кишень. Своєю холоднокровною поведінкою ти повинен наочно продемонструвати поліцейському, що перед ним нехай і молода, але свідома та обізнана з нормами права людина, яка впевнена у своїй правоті і не має звички прощати будь-кому приниження своєї гідності. Проте таке враження можна справити лише за умови дотримання певної манери спілкування.

Запам’ятай! При спілкування з поліцейським твоє головне завдання полягає не у викладанні йому уроку законності, не у доведенні присутнім товаришам своєї хвацькості — «Дивись, як я його відшив» — і не у прагненні довести вартового правопорядку до сказу, виставляючи його повним дурнем в очах оточуючих. Ти повинен просто з ним розійтися, мирно та без ускладнень, а для цього необхідно бути психологічно стійким. Налаштовуйся на таку гру одразу, оскільки перші хвилини твого вимушеного спілкування з поліцейським вплинуть на подальше розгортання ситуації.

Слід знати, що кожний правоохоронець зобов’язаний поводити себе з громадянами не як йому заманеться, а неухильно дотримуючись законодавства, відповідно до якого, поліцейський повинен ставитися однаково уважно, витримано і доброзичливо до всіх людей, незалежно від їх віку. А отже, з першої своєї фрази розстав все по своїх місцях, а твоя по-дорослому офіційна та ввічлива манера спілкування викличе у правоохоронця повагу та спонукає його розмовляти з тобою таким же чином. Одразу попрохай поліцейського представитися та пред’явити службове посвідчення — на твою вимогу поліцейський зобов’язаний повідомити дані про себе. Не соромся вголос прочитати, а при нагоді демонстративно записати зазначені у посвідченні посаду, прізвище та ім’я. Це потрібно зробити саме на початку розмови — втративши анонімність, правоохоронець у подальшому буде вимушений поводити себе більш коректно. У свою чергу ти продемонструєш йому свою готовність до спілкування, але винятково у межах закону і на компетентному рівні.

Намагайся вести діалог з поліцейським на рівних, покажи йому, що ти не допитуваний, а спів- розмовник. Категорично відкидай звинувачення, але не огризайся, прагни звести розмову до дискусії: «Чому Ви вважаєте, що я порушую порядок?», наведи аргументи своєї невинуватості. Якщо правоохоронець звертається до тебе грубо і зверхньо, показово здивуйся, чому він не дотримується норм законодавства, де зазначено, що поліцейські мають бути ввічливими і неупередженими щодо усіх людей. У свою чергу сам будь підкреслено доброзичливим, слова «перепрошую», «даруйте», «будьте люб’язні», «нам не потрібен конфлікт» зайвими не будуть.

Не треба випробовувати на міць нерви стражів порядку спробами залякати їх «сусідом-депутатом» чи «батьком-прокурором» — погрози позбавити їх служби поліцейські чують при затриманні від кожного другого і, як правило, не звертають на них уваги. Якщо патрульних здивувала твоя юридична обізнаність і непохитність у відстоюванні своїх прав, краще, скромно опустивши очі додолу, між іншим згадати: «У мене дядько адвокат». Засвоїв? Чудово, тоді вважай, що ти вже наполовину готовий до спілкування з правоохоронцями у будь-якій екстремальній ситуації.

Найпоширеніші екстремальні ситуації ми розглянемо під час наступних зупинок подорожі з Асоціацією УМДПЛ!

Про час наступної зупинки повідомимо на нашій  Facebook-сторінці: https://www.facebook.com/Association.UMDPL

Немає сил чекати? Отримуйте безкоштовну паперову брошуру, написавши за адресою: umdpl.association@gmail.com або на Фейсбук-сторінку https://www.facebook.com/Association.UMDPL такі дані:

поштову адресу (або відділення Нової пошти+телефон)

прізвище та ім’я.

Довідково

Подорож з Асоціацією УМДПЛ організована у рамках програми «Просвітництво». Метою програми є підвищити рівень правової освіти та свідомості серед населення, шляхом розповсюдження інформаційно-просвітницьких матеріалів та проведення навчальних заходів різного типу. Детальніше – тут.

Поділитися

Інші новини