Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Представники Асоціації УМДПЛ продовжують спільну роботу з Секретаріатом Уповноваженого ВРУ з прав людини

136367869012-13 березня 2013 року представниками Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини за участю регіонального координатора зі зв’язків із громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, члена правління Асоціації УМДПЛ Володимира Батчаєва здійснено візит без попередження до установ освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення Кіровоградської області з метою моніторингу стану дотримання прав осіб, що перебувають в місцях несвободи.

Монітори відвідали спеціальну загальноосвітню школу-інтернат І–ІІІ ступенів та психоневрологічний інтернат у місті Знам’янка Кіровоградської області, та комунальний заклад «Кіровоградська обласна психіатрична лікарня» у Кіровограді.

Моніторингова група ознайомилася з умовами, у яких перебувають підопічні та вихованці закладів. Окреслено низку проблем, пов’язаних, у першу чергу, з неналежним фінансуванням закладів, а саме: необхідність проведення ремонту житлових корпусів, недостатність і застарілість м’якого інвентарю та засобів малої механізації.

Під час відвідування виявлено порушення як національних, так і міжнародних стандартів утримання підопічних Знам’янського психоневрологічного інтернату та Кіровоградської обласної психіатричної лікарні, зокрема, заклади неукомплектовані лікарями-психіатрами, в деяких приміщеннях відсутній вільний доступ до свіжого повітря та питної води, в санітарний кімнатах відсутні перегородки тощо.

Зауваження та пропозиції щодо їх вирішення були обговорені з керівниками закладів. За результатами моніторингового візиту підготовлені звіті будуть надіслані до відповідних Міністерств.

Поділитися

Інші новини