Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Стартувала моніторингова кампанія “Поліція під контролем”

085A01805 жовтня 2015 року Асоціація УМДПЛ спільно з Фундацією регіональних ініціатив розпочали моніторингову кампанію “Поліція під контролем”.

Мета кампанії — виявити сильні та слабкі сторони у роботі нової поліції, привернути увагу громадськості та Міністерства внутрішніх справ України до проблеми дотримання прав людини правоохоронцями і спонукати до поліпшення ситуації.

Кияни вже мали можливість переконатись, що контактувати з поліцією не страшно. Це однозначний позитив. Однак прийшов час дати компетентну та комплексну оцінку їх діяльності. Увага моніторів буде спрямована на виявлення перш за все системних проблем в діяльності правоохоронців” — зазначає Сергій Перникоза, координатор моніторингової кампанії “Поліція під контролем”.

Моніторинг здійснюватимуть громадські активісти, що пройшли спеціальну підготовку. Оцінювання ефективності роботи полісменів буде проводитись за такими критеріями: рівень культури спілкування з громадянами, рівень компетентності та професіоналізму при допомозі громадянам, як реагують полісмени і чи реагують взагалі на виявлені правопорушення.

Кампанія триватиме протягом трьох тижнів та охопить усі регіони України. У тих областях, де ще не розпочала свою роботу поліція, буде проведена експертна оцінка діяльності міліції. Нагадаємо, що нова поліція вже діє в Києві, Одесі, Львові та Харкові.

Монітори фіксуватимуть свої спостереження щодо роботи поліції або міліції на фото- та відеокамеру, а також проведуть опитування звичайних громадян, щоб з’ясувати їхнє ставлення та враження від роботи правоохоронців.

Результати моніторингу будуть оприлюднені 6 листопада 2015 року, а відповідні рекомендації — направлені до Міністерства внутрішніх справ України з метою покращення роботи полісменів. Як відомо, 7 листопада 2015 року набирає чинності новий Закон України “Про поліцію”. Відповідно — поліція почне діяти по всій території України, замінивши собою міліцію. Організатори кампанії мають надію, що виявлені недоліки під час моніторингу, допоможуть покращити роботу поліції та зроблять її більш ефективною, скерованою дійсно на задоволення потреб громадян, захисту їхніх прав, забезпечення спокою та громадського порядку.

Текст: Тетяна Гончарук

Фото: Ксенія Кравцова

Поділитися

Інші новини