Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Підкомітет з питань діяльності Державної пенітенціарної служби повторно розглянув проект Закону “Про амністію”

20 жовтня 2016 року відбулося перше засідання спеціально створеної робочої групи підкомітету з питань діяльності Державної пенітенціарної служби. За порядком денним було розглянуто проект Закону України “Про амністію у 2016 році”, який 17 серпня 2016 року із пропозиціями Президента України було повернуто до Верховної Ради України.

До робочої групи увійшли представники органів влади, прокуратури та представники різних громадських організацій та ініціатив. Зокрема, від Асоціації УМДПЛ – керівник програми “Права людини за ґратами” Олександр Федорук.

Зняток екрану з 2016-10-26 10:25:49!!

Робота групи розпочалася з промови Голови підкомітету народного депутата Юрія Мірошніченка. Він ознайомив усіх присутніх, що рішення про створення такої робочої групи було ухвалено 5 жовтня 2016 року на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності і йому доручено очолити зазначену групу.

Також, у заході взяли участь народні депутати Надія Савченко та Семен Семенченко, а саме засідання відбулося у режимі прямої відеотрансляції на Фейсбук-сторінці народного депутата Юрія Мірошніченка.

Обмін думками розпочався з обговорення ситуації навколо допустимих варіантів уникнення вето Президента України на проект Закону України “Про амністію у 2016 році” та розгляду наданих ним пропозицій. Наголошувалося на тому, що вето стосовно прийнятого Закону своїм юридичним наслідком має скасування останніх результатів голосування за нього і відкриття процедури його повторного розгляду у Верховній Раді України, яка має право враховувати або не враховувати пропозиції Президента України (у пропонованій ним редакції) до Закону і прийняти його знову.

Після дискусій з окремих питань та обміну думками учасники обговорення дійшли згоди за окремими пропозиціями, а також погодилися на наступне засідання представити для узагальнення узгоджені варіанти своїх рішень.

Юрій Мірошніченко наголосив, що робоча група має опрацювати остаточну редакцію Закону України «Про амністію у 2016 році» з урахуванням пропозицій Президента та подати її на розгляд Комітету до 1 листопада 2016 року.

Коротко нагадаємо, що Закону України «Про амністію у 2016 році» був прийнятий Верховною Радою України 7 липня 2016 року. За його прийняття проголосували 247 народних депутатів України.

Зазначеним Законом пропонувалось поширити дію амністії на засуджених, які скоїли злочини невеликої тяжкості, або є найбільш незахищеними у соціальному плані, а саме на:

  • неповнолітніх;

  • осіб, які мають неповнолітніх дітей або дітей-інвалідів;

  • вагітних жінок;

  • ветеранів війни, людей з інвалідністю 1-ї, 2-ї, 3- ї груп;

  • осіб, хворих на туберкульоз чи онкологічні хвороби;

  • учасників бойових дій, осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України, брали безпосередню участь в антитерористичній операції, обвинувачених, засуджених за вчинення злочинів, що не є особливо тяжкими злочинами проти життя та здоров‘я особи.

Закон було підписано Головою Верховної Ради України 15 липня 2016 року та в той же день направлено на підпис Президенту України.

Президент України не підписав Закон України «Про амністію у 2016 році», застосувавши до нього право вето, і 17 серпня 2016 року повернув його до Верховної Ради України зі своїми пропозиціями для повторного розгляду.

Поділитися

Інші новини