Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

День прав людини – сумні підсумки

6083825025_9d38004fe8Сьогодні, 10 грудня, за пропозицією Генеральної асамблеї ООН весь світ відзначає День прав людини. В Україні тема дотримання прав людини особливо актуалізувалася з грудня 2013 року і протягом 2014 року про це заговорили широко.

На жаль, влада не дуже охоче реагує на такі порушення і ще більше не бажає їх розслідувати. Так, наприклад, ще й досі ніхто не отримав адекватного покарання після побиття студентів на Майдані в ніч із 29 на 30 листопада. Нещодавно Генеральний прокурор заявив, що найближчим часом вже будуть готовими результати роботи слідчо-оперативних груп і винні будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. Сподіваємося, що цей день і справді настане в найближчому майбутньому.

Безутішним є і те, що органи влади не співпрацюють із громадськими організаціями, як би того хотілося. Так нещодавно керівництво Департаментів ДАІ та громадської безпеки МВС України відмовилося вислухати претензії громадськості до своєї роботи.

Дотримання прав людини найбільше потребують на територіях, що непідконтрольні або частково непідконтрольні українській владі. За інформацією Офісу Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, станом на 20.11.2014 там знаходиться 20 інтернатних установ системи соціального захисту населення, на утриманні яких перебуває 3853 підопічних та вихованців. Окрім того, на цих територіях функціонують 5 центрів соціально-психологічної реабілітації дітей та 1 притулок для дітей, у яких на утриманні перебуває 50 осіб. Всі ці стаціонарні установи мають нагальну потребу в забезпеченні продуктами харчування довготермінового зберігання, медикаментами, теплим одягом.

До цього часу в зоні проведення антитерористичної операції залишаються 128 вихованців Краснодонського обласного дитячого будинку-інтернату, більшість із них – тяжкохворі і не можуть самостійно пересуватися. Також не евакуйовані 174 вихованці Ровеньківського обласного дитячого будинку, а в місті Алчевськ у двох дитячих протитуберкульозних санаторіях продовжують перебувати на лікуванні 44 дитини.

За інформацією Держсоцзахворювань, в зоні АТО перебуває близько 500 пацієнтів замісної підтримувальної терапії. Це лікування наркозалежних , яке поширене в Україні, а у Росії знаходиться поза законом. Заборонити його – означає пряму загрозу життю людей, що проходять терапію. В Криму дана проблема гостро постала навесні 2014 року, коли півострів раптом відійшов до складу Росії. Вже станом на червень через відсутність лікування там померло близько 20 пацієнтів.

Сподіваємося, що українська влада докладе всіх зусиль, щоб врешті забезпечити належне дотримання прав кожного громадянина.

Бажаю правозахисникам ентузіазму у подальшій боротьбі за справедливість. Як говорив Оскар Уайльд: «Ти не можеш змінювати напрямок вітру, але ти завжди можеш підняти вітрила, щоб досягнути своєї мети».

 

Анастасія Малинка

Інформаційний менеджер Асоціації УМДПЛ

Поділитися

Інші новини