Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Громадсько-парламентське розслідування щодо дотримання права пацієнтів замісної терапії на медичну допомогу в діяльності правоохоронних органів Сумської області

Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод, Пакти про громадянські і політичні права, про економічні, соціальні і культурні права зобов’язують держав-учасниць, одною з яких є Україна, забезпечити закріплені в них права без будь-якої дискримінації. Заборона дискримінації стосується всіх вразливих груп населення, у тому числі наркотично залежних осіб.

За змістом Декларації основних принципів правосуддя для жертв злочинів і зловживання владою, прийнятої Генеральною Асамблеєю ООН 29.11. 1985 року, жертвою злочину вважається той, кому не тільки завдано матеріальної, моральної й фізичної шкоди, а й зазнають утиску основні права в результаті незаконної дії чи бездіяльності. Згідно з пунктом 2 Декларації особа визнається жертвою незалежно від того, чи був знайдений і засуджений правопорушник. Оскільки діяльність наркобізнесу (організованої наркозлочинності), який паразитує за рахунок наркозалежних осіб, стала можливою в результаті бездіяльності влади, то наркозалежна особа фактично і є жертвою цією наркозлочинності.

Згідно законодавства України, документів Всесвітньої організації охорони здоров’я, наркоманія – це хвороба, а тому позбавленню права на медичну допомогу осіб, хворих на наркоманію, притаманні всі ознаки дискримінації за ознакою стану здоров’я.

Порушення цього права наркотично залежних осіб полягає перш за все у невжитті заходів щодо зняття абстинентного синдрому та незабезпеченні безперервності замісної підтримувальної терапії (ЗПТ) у разі затримання чи тримання в місцях несвободи. Суть ЗПТ, відповідно до спільного наказу МОЗ, МВС, Мінюсту та ДСУКН від 07.11.2012 № 821/937/1549/5/156, яким затверджено Порядок взаємодії закладів охорони здоров’я, органів внутрішніх справ, слідчих ізоляторів і виправних центрів щодо забезпечення безперервності лікування препаратами замісної підтримувальної терапії, полягає у щоденному довготривалому прийомі замісного препарату для лікування порушень, пов’язаних з уживанням екстракту макової соломки, героїну або інших опіоїдів. Не забезпечення правоохоронними органами хворого замісною терапією відповідно до призначення лікаря є незабезпеченням права на медичну допомогу, прирівнюється до катування, жорстокого поводження та очевидно становить порушення статті 3 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Саме з незабезпеченням безперервності лікування пацієнтів ЗПТ у разі їх ув’язнення, яке призводить до абстинентного синдрому та довготривалих фізичних страждань, зіткнулися представники громадськості, які з 16 по 18 червня 2015 року разом з працівниками Секретаріату Омбудсмена прийняли участь у громадсько-парламентському розслідуванні щодо дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів Сумської області.

Так, 16-го червня 2015 року у рамках громадсько-парламентських розслідувань відбувся візит представників Уповноваженого  Верховної Ради з прав людини та Асоціації УМДПЛ до міста Суми з метою перевірки стану дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів, у тому числі звернень та повідомлень щодо порушень, які стосуються пацієнтів ЗПТ в місцях несвободи.

Сумська громадськість давно опікується цією проблемою й звернулася по допомогу до Секретаріату Уповноваженого ВР з прав людини.

Делегація з Києва разом із представниками Сумського ГО «Клуб Шанс», Сумського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги провела низку заходів у закладах охорони здоров’я, місцевих ІТТ та СІЗО. Зібрані матеріали дали підстави стверджувати, що у разі обрання стосовно учасників ЗПТ запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, всупереч вимогам законодавства, безперервність лікування цієї категорії осіб не забезпечується, що призводить до абстинентного синдрому та довготривалих фізичних страждань.

Це стало підставою для проведення наради за участі керівництва ДПтС України в Сумській області, представників громадськості, працівників Секретаріату Уповноваженого, прокуратури Сумської області та керівництва Сумського СІЗО. В результаті сторони досягли домовленостей про створення кабінету ЗПТ на території СІЗО для забезпечення безперервності лікування ЗПТ та детоксикації, налагодження взаємодії з УМВС, обласним наркодиспансером та прокуратурою Сумської області задля забезпечення безперервності лікування ув’язнених осіб препаратами ЗПТ та їх належної детоксикації, налагодження в місцях ув’язнення належного обліку та лікарського консультування пацієнтів ЗПТ.

Виконання зазначеного рішення наразі перебуває на контролі Уповноваженого ВР з прав людини та громадськості.

Untitled-1 085A1747 085A1585 085A1539 085A1494085A1369

Поділитися

Інші новини