Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Моніторингова група виявила порушення умов тримання осіб у Полтавській установі виконання покарань (№23)

4Під час візиту до Полтавської установи виконання покарань (№23) моніторингова група у складі працівників Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини та представників громадськості в рамках реалізації національного превентивного механізму вивчила умови тримання в’язнів.

На час моніторингу значна кількість камер установи не використовувалася через необхідність їх капітального ремонту, внаслідок чого мали місце випадки порушення національних та європейських стандартів, що визначають норми житлової площі для ув’язнених. Так, у камері загальною площею 12,5 м2 на кожного ув’язненого припадало лише по 2 м2, при встановленій національним законодавством мінімальній нормі 2,5 м2. Порушення норм житлової площі мали місце і стосовно осіб, засуджених до довічного позбавлення волі. При цьому, в камерах установи недостатньо природнього та штучного освітлення, відсутні бачки з питною водою. Належні умови тримання створені лише для засуджених, які залишені в установі для робіт з господарського обслуговування, неповнолітніх та жінок.

Водночас моніторами встановлено, що всупереч вимогам законодавства адміністрацією установи не фіксується точний час перебування осіб у збірному відділенні після прибуття до установи, який повинен становити не більше двох годин. Як наслідок, під час спілкування ув’язнені скаржилися на тривалий час перебування у зазначеному відділенні (в окремих випадках – до 7 годин). У самих камерах збірного відділення відсутні вікна та доступ до свіжого повітря.

На час візиту денна температура повітря в карцерах установи, в яких трималися ув’язнені без верхнього одягу та відповідного взуття, становила лише 15º С.

Монітори також зазначили, що в установі не здійснюється облік осіб, які потребують замісної підтримувальної терапії, через що неможливо було оцінити якість та своєчасність надання медичної допомоги наркозалежним хворим.

Також працівники установи не змогли надати документів, які б підтверджували проведення обов’язкового медичного огляду ув’язнених після застосування до них спецзасобів та відповідного інформування органів прокуратури, що передбачено Законом України «Про попереднє ув’язнення».

Засуджені до довічного позбавлення волі не мають можливості отримувати стаціонарне лікування, оскільки відсутня відповідна камера-палата. Такі засуджені вимушені отримувати лікування лише в амбулаторних умовах.

В цілому моніторингова група відзначила, що на даний час умови тримання осіб у вказаній установі потребують покращення та приведення до існуючих національних стандартів.

Джерело http://www.ombudsman.gov.ua/ua/all-news/all-activity/23216-ev-monitoringova-grupa-viyavila-porushennya-umov-trimannya-osib-u-poltavs/

 

Поділитися

Інші новини