Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Представлено Спеціальну доповідь Омбудсмана «Стан забезпечення права на медичну допомогу у слідчих ізоляторах ДПТс України»

1393946803В основу презентованої сьогодні Спеціальної доповіді Уповноваженого з прав людини покладено результати моніторингової діяльності Департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму Секретаріату Уповноваженого, а також дані Харківського інституту соціальних досліджень, які спільно не один рік поспіль займаються дослідженням дотримання прав людини у різних місцях несвободи.

Представляючи доповідь представникам ЗМІ, Валерія Лутковська зазначила: «Як відомо, у 2012 році функції національного превентивного механізму відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції проти катувань та інших жорстоких, нелюдських або таких, що принижують гідність, видів поводження і покарання було покладено на Офіс Уповноваженого. Одне з питань, яке постійно знаходиться під нашою пильною увагою, – це питання забезпечення медичною допомогою. Як відомо з практики Європейського суду з прав людини, ненадання медичної допомоги особі, яка знаходиться під контролем з боку держави, прирівнюється до катування».

Під час свого виступу Омбудсман відзначила ефективність співпраці з Представниками Асоціації українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів та Харківського інституту соціальних досліджень, які спільно з офісом Уповноваженого проводили візити та аналізували ситуацію, а також подякувала Міжнародному фонду «Відродження» за надану підтримку у виданні цієї Доповіді.

Валерія Лутковська також ознайомила присутніх із системою проведення моніторингів, які відбуваються за моделлю «Омбудсман +», за якою Офіс працює з представниками громадських організацій, які пройшли відповідну підготовку, тобто тренінги, та рекомендовані експертною радою при Представникові Уповноваженого з питань реалізації національного превентивного механізму. Вони мають відповідну підготовку та кваліфікацію, щоб ефективно здійснювати моніторинг питання перебування особи в слідчих ізоляторах, а також питання отримання медичної допомоги.

Провідний експерт Харківського інституту соціальних досліджень Андрій Черноусов детально ознайомив присутніх із структурою Спеціальної доповіді, зазначивши, що Доповідь містить аналіз стану забезпечення права людини на якісне медичне забезпечення у слідчих ізоляторах, у тому числі дослідження проблем медичних оглядів у СІЗО, наявності медичних спеціалістів, якості діагностичного та іншого обладнання, заходів запобігання інфекційним хворобам усередині закладу, реалізації права на охорону здоров’я вразливих категорій ув’язнених – хворих на туберкульоз, ВІЛ/СНІД, гепатит, наркозалежних, психічно хворих, жінок, неповнолітніх, людей з особливими потребами.

«Надання медичної допомоги в слідчих ізоляторах – досить вузька тема, а питання медицини на досудовому слідстві стоїть дуже гостро не тільки в Україні й в усьому світі. Тож нами було розроблено спеціальний інструментарій, який використовується під час моніторингових візитів, для вивчення питання надання медичної допомоги», – повідомив Андрій Черноусов.

Представник Уповноваженого з питань реалізації національного превентивного механізму Юрій Бєлоусов повідомив про те, що на офіційному веб-сайті Уповноваженого розміщено для широкого громадського обговорення пропозиції щодо внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України та Закону України «Про попереднє ув’язнення». За словами Юрія Бєлоусова, ці пропозиції були напрацьовані за результатами проведених моніторингових візитів до установ виконання покарань та попереднього ув’язнення. Якщо вони будуть враховані Верховною Радою, то це дозволить значно підвищити гарантії захисту прав та свобод людини у місцях попереднього ув’язнення та позбавлення волі.

Поділитися

Інші новини