Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Відповіді на ваші запитання: все про «Права людини за ґратами»

У рамках діяльності програми «Права людини за ґратами» Асоціація УМДПЛ розробила правовий посібник «Пенітенціарна система та права людини». З інформацією також можна ознайомитися на сайті http://prisonrights.info або завантаживши безкоштовний мобільний додаток «Права людини за ґратами».

Ми спробували відповісти на ваші запитання щодо посібника, сайту та мобільного додатку про пенітенціарну систему та права людини за ґратами.

ПРО ЩО МОЖНА ДІЗНАТИСЯ

Інформаційний ресурс складається з 23 розділів і містить огляд правових норм порядку виконання кримінальних виконань та утримання під вартою, а також роз’яснення їх правозастосування.

Ресурс надає відповіді на 3 основні питання:

  • Як побудована робота органів та установ Державної кримінально-виконавчої служби України;
  • Які права ув’язнених та засуджених обмежуються та як реалізувати права, гарантовані законодавством України;
  • Як здійснюється громадський контроль за дотриманням прав людини в українських пенітенціарних установах.

ЗАВАНТАЖИТИ ПОСІБНИК У ФОРМАТІ PDF

ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК НА ТЕЛЕФОН

ПЕРЕГЛЯНУТИ ІНФОРМАЦІЮ НА САЙТІ

ХТО ЗІБРАВ ІНФОРМАЦІЮ  

Правова база знань зібрана експертами Асоціації УМДПЛ на основі аналізу кримінально-виконавчого законодавства та нормативно-правових актів, а також узагальнення найбільш актуальних питань на основі багаторічного досвіду моніторингових візитів до пенітенціарних установ з метою підвищити рівень громадського контролю за дотриманням прав людини.

У скаргах на адміністрацію пенітенціарних закладів в’язні повідомляють про безліч ситуацій, зокрема щодо порушення прав людини. Не всі деталі враховуються під час вирішення піднятих в’язнями питань. Завдяки інформаційному ресурсу Асоціації УМДПЛ можна знайти відповіді на всі найбільш поширені запитання.

ал

ЯКІ ПЕРЕВАГИ ІНФОРМАЦІЙНОГО РЕСУРСУ

Зручний виклад інформації. Завдяки ресурсу спрощується пошук інформації щодо правових норм порядку виконання кримінальних виконань та утримання під вартою, а також роз’яснення їх правозастосування. Правова інформація, яка міститься у різних законодавчих та нормативно-правових актах, структурована у 23 розділах нашого ресурсу. Можна не запам’ятовувати номери всіх наказів – достатньо лише подивитися у зміст інформаційного ресурсу і знайти необхідні дані у конкретному розділі.

Доступність. Правова інформація доступна у трьох форматах: друкований посібник, веб-сайт та мобільний додаток. Незважаючи на місце Вашого перебування, ви можете отримати відповіді на найпоширеніші запитання щодо правових норм порядку виконання кримінальних виконань та утримання під вартою.

Оперативне оновлення. У зв’язку із реформуванням пенітенціарної системи та постійними змінами відповідного законодавства інформація у правовому посібнику може застарівати. Натомість електронна та мобільні версії посібника постійно оновлюватимуться.

ЗАВАНТАЖИТИ ПОСІБНИК У ФОРМАТІ PDF

ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК НА ТЕЛЕФОН

ПЕРЕГЛЯНУТИ ІНФОРМАЦІЮ НА САЙТІ

18767587_1680720925569517_4716611982479704753_n

ХТО І ЯК МОЖЕ КОРИСТУВАТИСЯ

Інформаційний ресурс є путівником правових знань для персоналу пенітенціарної системи ув’язнених, засуджених, їх близьких і родичів та осіб, які контактують з персоналом пенітенціарної системи або здійснюють громадський контроль у пенітенціарних закладах.

Пенітенціарні працівники несуть відповідальність за випадки порушень прав людини у пенітенціарній системі. У разі необхідності знайти законодавче підтвердження для вирішення конкретного питання завдяки інформаційному ресурсу Асоціації УМДПЛ можна оперативно переглянути правові норми кримінально-виконавчого права.

Ресурс також стане надійним джерелом інформації для курсантів навчальних закладів Державної кримінально-виконавчої служби України.

Представники громадянського суспільства та журналісти можуть використовувати правовий інформаційний ресурс для здійснення громадського контролю за дотриманням прав людини у пенітенціарних закладах України.

Особи, чиї родичі чи близькі перебувають у пенітенціарних установах, або особи, які з різних причин контактують з персоналом пенітенціарних закладів чи вязнями (наприклад, соціальні працівники) у будь-який зручний час зможуть отримати відповідь чи роз’яснення щодо різних ситуацій.

1/5 аудиторії, зацікавленої у поширенні інформаційного ресурсу, – засуджені та ув’язнені.

Безымянный

ЯК В’ЯЗНІ ОТРИМАЮТЬ ДОСТУП ДО ІНФОРМАЦІЇ

Компютерний клас

Асоціація УМДПЛ звернулася до Мін’юсту з пропозицією включити веб-сайт http://prisonrights.info/pc/ до переліку рекомендованих для користування в’язням. Після ухвалення Мін’юстом рішення в’язні матимуть доступ до сайту.

Бібліотека

Засудженим та ув’язненим дозволяється користуватися художньою, науково-технічною і довідковою літературою, яка є в бібліотеках слідчих ізоляторів та установ виконання покарань, а також газетами і журналами.

Книжки з бібліотеки видаються в камери і замінюються відповідальною посадовою особою не менше одного разу на 10 днів.

Примірники правового посібника надані у бібліотеки 148 пенітенціарних установ, 6 міжрегіональних управлінь та окремих відділів у кожній області.

Звязок із родичами чи близькими

Сьогодні Міністерством юстиції України розроблено проект Порядку організації надання засудженим до позбавлення волі доступу до глобальної мережі Інтернет у новій редакції, яким зокрема передбачено порядок створення та використання електронних поштових скриньок. Так, за допомогою дозволених сайтів, які надають послуги створення поштових скриньок, засудженим буде надана можливість відправляти та отримувати електронні листи.

Отже, в’язні зможуть повідомити родичів чи близьких про інформаційний ресурс під час листування електронною поштою. Крім того, засуджені та ув’язнені можуть звернутися до них із проханням знайти конкретну інформацію на сайті чи у мобільному додатку «Права людини за ґратами» за допомогою поштового зв’язку та під час короткострокових побачень.

Без доступу до мобільного додатку

Відповідно до додатку 6 до Правил внутрішнього розпорядку установ виконання покарань, затверджених наказом Міністерства юстиції України від 29.12.2014 № 2186/5, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 30 грудня 2014 року за № 1656/26433, засудженим забороняється зберігати і використовувати радіоелектронні засоби, призначені для передавання чи приймання радіосигналів (радіостанції, мобільні телефони та зарядні пристрої до них, SIM-картки, скетч-картки поповнення рахунку мобільного зв’язку, пейджери тощо).

У зв’язку з обмеженою можливістю користування мобільним телефоном засуджені та ув’язнені не матимуть доступу до мобільного додатку «Права людини за ґратами».

ЯК ВИ МОЖЕТЕ ПОСПРИЯТИ ПІДВИЩЕННЮ ПРАВОВОЇ ОБІЗНАНОСТІ ЩОДО ПРАВ ЛЮДИНИ У ПЕНІТЕНЦІАРНИХ УСТАНОВАХ?

Просто поділіться з вашими знайомими та друзями інформацією про інформаційний ресурс програми «Права людини за ґратами». Доступ за посиланням: http://prisonrights.info/pc/

плашка

ЗАВАНТАЖИТИ ПОСІБНИК У ФОРМАТІ PDF

ЗАВАНТАЖИТИ МОБІЛЬНИЙ ДОДАТОК НА ТЕЛЕФОН

ПЕРЕГЛЯНУТИ ІНФОРМАЦІЮ НА САЙТІ

Поділитися

Інші новини