Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Як здійснювати онлайн-контроль поліції в Україні (ВІДЕО)

Асоціація УМДПЛ презентувала сайт «Рейтинг поліції» (copwatch.in.ua), створений з метою підсилити механізми громадського контролю за діяльністю поліції. Тепер кожен матиме можливість отримати об’єктивну та візуалізовану інформацію про ефективність роботи правоохоронних органів в Україні.  Мапа міститиме інформацію про кожен відділок поліції з описом виявлених недоліків та оцінкою  відповідно до чітких критеріїв ефективності роботи поліції.

фото

«Інформацію про ефективність діяльності поліції, ми маємо тільки від поліції. Це означає, що нам доводиться вірити на слово поліцейським про те, наскільки гарно вони працюють. Чи довіряють поліцейським – якщо так, то в чому і наскільки? Чи беруть в опитуваннях, проведених поліцією, участь люди, які безпосередньо зіштовхувалися із роботою поліцейських – ті, що були під слідством? Громадськість про це не знає», – розповів про проблему, яку має вирішити сайт «Рейтинг поліції», Сергій Перникоза, координатор моніторингових кампаній Асоціації УМДПЛ.

085A5397

Сайт заповнюватимуть регіональні монітори Асоціації УМДПЛ, які пройшли спеціальну підготовку. Моніторингова кампанія «Поліція під контролем» передбачає проведення системного моніторингу роботи поліції силами всеукраїнської мережі громадських моніторів. Вже в цьому році у всіх обласних центрах пройдуть моніторингові візити у відділки поліції і результати будуть відображені на сайті.

085A5468 - копия

«З кожним наступним моніторингом ми будемо бачити, як змінюється ситуація на інтерактивній мапі України. Об’єктивна інформація, отримана на місцях, сприятиме розумінню того, наскільки ефективна поліція у кожній області, у кожному районі і як вона краще чи гірше працює для нашого суспільства», – окреслив перспективи розвитку інтерактивної платформи Сергій Перникоза.

085A5452 - копия

За результатами моніторингів конкретних відділків поліції, які відвідують спеціально підготовлені активісти (монітори), кожен може дізнатися про виявлені недоліки та оцінку, виставлену поліцейським відповідно до рівня ефективності їх роботи. Як докази виявлених недоліків будуть представлені відео та фотографії з проведених моніторингових візитів.

085A5474 - копия

Реальні історії з досвіду моніторингу поліції під час заходу розповіли громадські монітори з різних регіонів України: Ігор Кравець, громадський монітор у м. Одеса, керівник Чорноморської правозахисної групи; Юлія Гаджиєва, громадський монітор у м. Харків, представниця ГО «Єдине Джерело», Олександр Чалих, громадський монітор у Дніпропетровській області, керівник ДООО “Західнодонбаська правозахисна група”; Наталя Криницька, громадський монітор Асоціації УМДПЛ, яка моніторила поліцію на знання англійської мови.

Відео історій громадських моніторів з різних регіонів України про моніторинг поліції дивіться нижче. Протягом наступних двох тижнів будемо публікувати детальні історії усіх учасників моніторингу “Поліцейські жетони”.

 

Долучайтесь до проведення громадського контролю за діяльністю поліції! Лише спільними зусиллями ми посприяємо чесній та прозорій роботі поліцейських!

У разі виникнення запитань, зауважень чи пропозицій, звертайтеся за адресою umdpl.association@gmail.com або (044) 253-40-36. Контактна особа – Сергій Перникоза, координатор моніторингових кампаній Асоціації УМДПЛ.

Інтерактивна мапа «Рейтинг поліції» створена за підтримки «Національного фонду на підтримку демократії» (NED).

Поділитися

Інші новини