Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Як здійснюється відеоспостереження у Маріуполі: експертний візит

IMG_20190709_125013_228

В рамках дослідження використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку експерт Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв та аналітик Степан Золотар завітали до Маріуполя, де зустрілись з представниками Національної поліції, патрульними поліцейськими та місцевою владою.

Досвід Маріуполя та Донеччини вирізняється з-поміж інших в Україні — на базі Головного управління Національної поліції в Донецькій області створено Єдиний аналітичний сервісний центр (UASC), де поліцейські постійно бачать відео з камер не тільки м. Маріуполя, але і з усієї території Донецької області, що підконтрольна Україні. Кількість камер відносно невелика — трохи більше 180 штук. Втім, поліція не здійснює постійний моніторинг ситуації, а радше задіює так звані «інтелектуальні» камери, які розпізнають обличчя та номерні знаки автомобілів тощо.

IMG_20190709_160420_597

Михайло Каменєв, розповідаючи про систему відеоспостереження на Донеччині, відзначає: «Приклад Маріуполя, коли міська влада будує для поліції сервісний центр, є досить унікальним, але не йде врозріз із загальною практикою, яка демонструє одну з проблем, яка є у всіх системах відеоспостереження. Навіть маючи серверне обладнання, комп’ютери та необхідне програмне забезпечення, поліція не має ресурсів обслуговувати камери та мережі, тому ті перебувають на балансі місцевого самоврядування. Відповідно, питання безпеки інформації, таємниці слідства або навіть проведення негласних слідчих дій залежать від доброї волі міської ради та обслуговуючої компанії (провайдера). Відсутність належного регулювання лише поглиблює цю проблему».

IMG_20190709_125117_213

Як і в інших містах, у Маріуполі та області камери встановлюють органи місцевого самоврядування за власний кошт або за допомогою міжнародної технічної допомоги. Відеоспостереження в перспективі планується використовувати не тільки для забезпечення громадського порядку, але і для контролю за комунальним транспортом, благоустроєм, транспортними потоками тощо. Тимчасово, до створення міського Ситуаційного центру, як, наприклад, у Вінниці, Львові, та Дніпрі, цим напрямком опікається трамвайно-тролейбусне управління. Втім, у міській раді запевняють, що у вересні почнуть ремонт будівлі міської ради, що згоріла під час звільнення міста від сепаратистів у 2014 році, і такий Ситуаційний центр обов’язково буде створений.

P90709-112748

Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» у межах проекту «Напрацювання нормативно-правових актів для використання систем відеоспостереження для охорони громадського порядку». Матеріал відображає позицію авторів і не обов’язково збігається з позицією Міжнародного фонду «Відродження».

Читайте також:

Досвід створення систем відеоспостереження на Галичині: короткі нотатки

На форумі «Безпечне місто Вінниця» говорили про приватність та системи відеоспостереження

Відеоспостереження у Дніпрі та на Закарпатті: досліджуємо кращі практики

Як працює система відеоспостереження у Житомирі та Вінниці, — за підсумками ознайомчого візиту

Поділитися

Інші новини