Правозахисна асоціація
“ФРІРАЙТС”

Десять важливих справ. Наші підсумки року

Опитування

Наприкінці року усі організації зазвичай аналізують, що вдалося реалізувати за минулі 12 місяців, що залишилося на перспективу та, звісно, підбивають підсумки. Ми, команда Асоціації українських моніторів дотримання прав людини, теж маємо 10 важливих справ, які зробили у 2018-му, і з радістю хочемо ними поділитися.

Отже, що робили наші фахівці?

1) проводили тренінги для підлітків

100-zhyttya-1-e1534020427712

Протягом лютого-травня 2018 року по всій Україні пройшли майстер-класи для неповнолітніх та осіб із вразливих груп населення про основи спілкування з поліцією. В результаті, майже 2,5 тисячі підлітків тепер знають, як правильно спілкуватися з поліцією. Якщо вам цікаво, що повинні знати діти про спілкування з поліцією, слухайте ефір Громадського радіо із координатором моніторингових кампаній Сергієм Перникозою про його досвід навчання дітей основам спілкування про права людини.

 2) давали правові оцінки подій в країні

Final Exam Schedule (1)

Юристи, експерти аналітичного напряму організації Євген Крапивін та Михайло Каменєв у 2018 році досліджували багато тем із діяльності органів правопорядку (від «поправок Лозового» та діяльності ДБР до рівня злочинності в країні та воєнного стану), роз’яснювали журналістам особливості українського та міжнародного законодавства у цій сфері та писали тематичні колонки про успіхи чи невдачі вітчизняних реформ. Ось вам шість їхніх кращих матеріалів:

3) готували експертні дослідження

41663447_1937585169644236_3331944433196204032_n

Невтомні експерти Євген Крапивін та Михайло Каменєв (у співавторстві із юристами та науковцями) також цього року підготували три важливих аналітичних дослідження щодо діяльності органів правопорядку в останні кілька років, зокрема:

Поліцейські комісії в Україні: звіт за результатами дослідження,
Права людини в діяльності української поліції – 2017 аналітичний звіт,
Общественные формирования по охране правопорядка в Украине: тенденции и угрозы для прав и свобод человека: аналитическая записка.

Завантажуйте дослідження у pdf-форматі у розділі «бібліотека» на нашому сайті.

 4) запустили онлайн-курс «Основи спілкування з поліцією»

DSC_5095-kopyya

Без самоконтролю ми потрапляємо у пастки, створені власними руками. Для самоконтролю під час спілкування з поліцією, а отже, вирішення конфліктної ситуації законним шляхом, необхідно знати свої права. Дізнайтесь із онлайн-курсу «Основи спілкування з поліцією»про те, як взаємодіяти з поліцією, вміти захищати себе та свої права законним шляхом.

 5) презентували документальний фільм «ПЖ»

A88A9777 - копия

Документальний фільм «ПЖ», який ми презентували навесні, привернув увагу громадськості до проблем у місцях позбавлення волі. Герой фільму – засуджений довічно громадянин, у якого із членів родини залишився тільки батько. «Мені хотілося передати відчуття, бо у батька старенький автобус, в якому він працює кожного дня, і це один той самий маршрут, у сина – це також один і той самий маршрут замкненого життя в ув’язненні», – розповіла режисерка стрічки Ксенія Кравцова. Вона хотіла створити фільм про психологічний стан людини, яка довічно ув’язнена, про її життя, і те, що відбувається у місцях позбавлення волі.

6) почали розбудовувати віртуальне правове місто ПравопільDSC_8022

Хочете більше дізнатися про те, як функціонують державні органи? Запрошуємо завітати до першого віртуального правового міста в Україні – Правопіль та дізнатися про це. На сьогодні на порталі «Правопілю» повноцінно доступні три об’єкти – відділ поліції, Державна міграційна служба України та суд. Окрім візуального огляду приміщень цих державних органів, їхнього обладнання та устаткування, там також можна знайти і розпорядок роботи, правила ведення службової документації, а також посиланнями на положення відповідних нормативно-правових актів та іншу потрібну довідкову інформацію.

7) взяли участь в запуску цілодобової гарячої лінії по фіксації порушень прав людини з боку силових структур у зоні проведення ООС

img_20181024_164309

Правозахисний центр «Поступ» і Асоціація УМДПЛ з 1 квітня запустили цілодобову гарячу лінію для фіксації порушень прав людини з боку силових структур у зоні проведення Операції Об’єднаних сил. За шість місяців роботи було оброблено 187 скарг. Основне завдання такої гарячої лінії — це фіксація протизаконних дій з боку силовиків і надання відповідних консультацій. За проміжними результатами піврічної роботи гарячої лінії було вирішено, що скарги на поліцію передаватимуться далі.

8) уклали Меморандум із Мін’юстом по пенітенціарному напрямку

36436155_421777358231875_8346348807457341440_n-e1530611896439

Влітку Асоціація УМДПЛ уклала Меморандум про співробітництво із Міністерством юстиції України щодо запобігання порушенням прав людини в пенітенціарних закладах. «Підписання Меморандуму про співробітництво має утвердити наші спільні наміри щодо стілення в життя рекомендацій міжнародних організацій по зміцненню гарантій захисту прав і свобод осіб, які перебувають в пенітенціарних закладах», – каже керівник пенітенціарного напряму Асоціації УМДПЛ Олександр Федорук.

 9) підвищували правову освіту громадян

DSC_8435

Протягом усього року наші фахівці багато часу також приділили тренінгам, майстер-класам та різним навчальним заходам з метою підвищенням правової освіти українських громадян: студентів, спостерігачів мирних зібрань, громадських активістів та регіональних журналістів. Не залишилися поза увагою і працівники пенітенціарної системи. Бо знати свої права та українське законодавство може бути корисно.

10) інформували поліцію про подолання стигми і дискримінації стосовно секс-працівників

DSC06098

Протягом листопада-грудня в рамках проекту «Подолання стигми та дискримінації стосовно секс-працівників з боку представників правоохоронних органів на національному та регіональному рівнях» БО «Легалайф-Україна» у співпраці з Асоціацією УМДПЛ проводили тренінги про подолання стигми та дискримінації щодо секс-працівників. За три місяці відбулося 106 навчальних занять у 19 обласних центрах України. У результаті навчання пройшли понад 1150 поліцейських.

Більше інформації про те, чим жила організація у 2018 році читайте у розділі новин на нашому сайті. З Новим 2019 роком!

Поділитися

Інші новини