Громадськість вимагає відхилити законопроект №6284, що обмежує права людини механізмами оперативно-розшукової діяльності

На розгляді в парламенті перебуває проект закону «Про оперативно-розшукову діяльність» (реєст. №6284). Метою законопроекту задекларовано удосконалення правових засад здійснення цієї діяльності та приведення її у відповідність із європейськими стандартами.

Проте остання спроба ухвалення подібного Закону про ОРД № 4778 була провалена у грудні 2016 року. Однією з причин такого рішення став висновок експертів Ради Європи, що у проекті «наявна низка недоліків та прогалин, що потрібно виправити для забезпечення відповідності європейським стандартам та вимогам Кримінального процесуального кодексу України».

Проект Закону №6284 не враховує останні зміни до Конституції України від 2 червня 2016 року, відповідно до яких «оперативно-розшукова діяльність» трансформована у «негласні дії органів правопорядку».

Також законопроект №6284 містить аналогічні ризики для прав і свобод людини, а саме:

  • в законопроекті передбачається можливість проведення слідчими ОРД та негласних слідчих дій, що означатиме подвійний (паралельний) збір персональної інформації і як наслідок – різний обсяг гарантій захисту прав і свобод осіб;
  • новий вид діяльності підрозділів ОРД – пошукові заходи будуть проводитись в необмеженій кількості без відповідної реєстрації;
  • строки ведення оперативно-розшукових справ не обмежені в часі, тобто будуть проводитися до вичерпання всіх можливостей для їхнього здійснення. Це збільшить ризики зловживань правоохоронцями за допомогою інструментів ОРД;
  • невиправдані обмеження прав людини. Правоохоронні органи зможуть застосовувати засоби фізичного впливу, спеціальні засоби, вогнепальну зброю та ініціювати перед операторами телекомунікацій питання про тимчасове припинення в окремо визначеному районі надання послуг зв’язку. Це суперечить статті 39 Конституції України, відповідно до якої обмеження свободи зібрань може бути здійснено виключно судом відповідно до закону.

Зважаючи на викладене, група з реформи органів правопорядку Реанімаційного Пакету Реформ закликає народних депутатів відхилити проект Закону «Про оперативно-розшукову діяльність» (реєст. №6284) і розпочати підготовку нового законодавства про негласні дії органів правопорядку, узгодженого з вимогами Конституції України та міжнародних стандартів, із обов’язковим залученням європейських експертів.


Довідково:

Нагадаємо, що остання спроба ухвалення подібного Закону про ОРД № 4778 була провалена у грудні 2016 року. Однією з причин такого рішення став висновок експертів Ради Європи, що у проекті «наявна низка недоліків та прогалин, що потрібно виправити для забезпечення відповідності європейським стандартам та вимогам Кримінального процесуального кодексу України».

Експерти нашої групи беруть активну участь у діяльності робочої групи з реформи органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ (РПР), яка закликає народних депутатів відхилити проект Закону «Про ОРД» (реєст. №6284) і розпочати підготовку нового законодавства про негласні дії органів правопорядку, узгодженого з вимогами Конституції України та міжнародних стандартів, із обов’язковим залученням європейських експертів.

Підґрунтям до такої дискусії може бути позиція, висловлена у статті нашого експерта Євгена Крапивіна щодо доцільності збереження інституту ОРД в цілому, яка опублікована у виданні “Дзеркало тижня” №15 від 21 квітня 2016 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *