Михайло Каменєв взяв участь у круглому столі “Динаміка мирних зібрань: баланс свободи та безпеки” у Комітеті з прав людини Верховної Ради України

Як змінився характер мирних зібрань за останній рік? У стінах Комітету Верховної Ради України з прав людини відбувся круглий стіл “Динаміка мирних зібрань: баланс свободи та безпеки”, організований Інститутом “Республіка” та Democracy Reporting International Ukraine.

Центральним у експертній дискусії стало питання прийняття (або навпаки відмови від прийняття) спеціального закону про свободу мирних зібрань.
Зазначимо, що ще донедавна найбільшою перепоною мирним зібранням в Україні були суди, котрі доволі часто забороняли проведення насамперед політичних акцій. “Заборона суду ставала першою і зазвичай останьою інстанцією щодо конкретного мирного зібрання, адже протестувальники не встигали подати апеляцію”, — коментує Михайло Каменєв, аналітик нашої групи, учасник круглого столу.

Водночас за останні три роки помітна позитивна динаміка судів не забороняти різного роду мирні зібрання. Так, у 2016 було роглянуто всього 19 позовів про заброну мітингів, з яких задовольнили лише 8.

Проблема змістилась із судової площини у сферу правозастосування”, — зазначає Михайло Каменєв. Натепер куди більше уваги до правоохоронців, на котрих покладено обов’язки із забезпечення охорони громадського порядку на мирних зібраннях.


За даними звіту Інтитуту “Республіка”, 2014-2016 рр. позначаються двома негативними тенденціями: значно зросла кількість насильницьких протестів, а також почастішали напади на учасників мирних зібрань, під час бездіяльності поліції. Тобто правоохоронці у більшості випадків не виконують покладені на них функції.

На наш погляд Національна поліція України слід більше уваги приділяти координації правоохорнців на мирних зібраннях. Найважчим залишається питання мирних протестів, учасники яких починають вдаватись до насильницьких дій. Наразі поліцейським більш зручно залишитись осторонь подібних випадків, щоби уникнути звинувачень у свій бік. Тому необхідними є спеціалізовані тренінги та розробка алгортмів дій для поліцейських у типових і нетипових ситуаціях — від класичних демонстрацій до спонтанних зібрань, контр-демонстрацій тощо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *