Експертна група бере активну участь у робочій групі з допрацювання проекту Постанови про порядок оцінки рівня довіри до поліції

МВС України готує проект Постанови Кабінету Міністрів України про порядок проведення оцінки довіри населення до поліції, який є основним критерієм ефективності її роботи.

В роботі групи, яка обробляє надані пропозиції та готує проект Постанови беруть участь представники Кабінету Міністрів України, МВС, Національної поліції, народні депутати, соціологи, науковці, представники громадськості. Зокрема, експерт нашої групи Євген Крапивін, автор тематичного науково-практичного видання “Оцінка ефективності роботи поліції в Україні: від “палиць” до нової системи (на прикладі органів досуд. розслідування)” (2016).

Відповідно до ч. 3 ст. 11 Закону України “Про Національну поліцію України” рівень довіри населення до поліції є основним критерієм оцінки ефективності діяльності органів і підрозділів поліції. Проте це положення закону залишається декларативною нормою, адже МВС та Нацполіція не розробили проект відповідного документу, який є важливою частиною реформи. Згідно з Прикінцевими і перехідними положеннями Закону “Про Національну поліцію”, який набув чинності 07 грудня 2015 року Кабінет Міністрів України в місячний строк мав прийняти нормативно-правові акти, що випливають із цього Закону. Проекти таких НПА подає міністр внутрішніх справ (п. 2 ч. 1 ст. 16 Закону “Про Нацполіцію).

На жаль, чинна редакція проекту Постанови містить чимало недоліків та може перетворити весь процес оцінки поліції за рівнем довіри населення у профанацію. Саме тому на першому засіданні були озвучені зауваження, підготовлені групою з реформи органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ із закликом не приймати документ у такому вигляді, натомість суттєво його доопрацювати після консультацій з представниками громадськості. Ці зауваження були надіслані до Урядового Комітету з питань економічної, фінансової та правової політики, розвитку паливно-енергетичного комплексу, інфраструктури, оборонної та правоохоронної діяльності на розгляді якого перебувала перша версія проекту Постанови. На момент першого засідання частина з них вже була врахована – порядок публікації результатв дослідження приведено у відповідність до Постанови №996 Кабміну, а порядок залучення незалежних соціологічних служб до законодавства у сфері публічних закупівель. Однак всі інші суттєві правки, насамперед щодо обмеження тільки кількісним соціологічним методом (репрезентативне опитування), погодження з Нацполіцією плану заходів щодо проведення оцінки та забезпечення його виконання тощо не були враховані.

З метою вивчення думки фахівців у галузі соціології 1 червня відбулось експертне обговорення з питань визначення порядку проведення оцінки рівня довіри населення довіри до поліції, організоване ГО “LEAD-office”. У робочій зустрічі взяли участь представники провідних українських соціологічних компаній, зокрема, “TNS”, “GfK Ukraine”, Група “Рейтинг”, Центр “Соціс”, Центр “Соціальний моніторинг”, “Актив-груп”, “UMG”.


За результатами обговорення всі учасники експертної дискусії прийшли до висновку, що існуючий проект Порядку потребує суттєвого доопрацювання. Зокрема, було наголошено на необхідності нормативного закріплення “індексу довіри” (напрямів оцінки – складових показника рівня довіри) до Національної поліції України у відповідному Порядку, який би відображав усі складові довіри до органів Національної поліції. Такий індекс існує в багатьох країнах і дозволяє застосовувати універсальний підхід до оцінки рівня довіри до правоохоронних огранів, незалежно від того, хто саме є виконавцем послуг. Водночас, фахова розробка відповідного Індексу та методології оцінки потребує значного часу та певних фінансових затрат.

Наразі триває подальша робота над проектом Постанови та додатком до нього, який передбачає напрями оцінки (складові показника довіра), який до 1 вересня має бути направлений до Кабінету Міністрів України.

Ми будемо в подальшому інформувати про роботу групи на цьому сайті.


Інформація Департаменту комунікації Нацполіції про першу зустріч 30 травня.
Інформація Департаменту комунікації Нацполіції про другу зустріч 06 червня.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *