Громадськість закликає провести відкритий та прозорий конкурс на посаду керівника Поліцейської академії

29 серпня був оголошений конкурс на посаду керівника Поліцейської академії, яка була створена в липні цього року. На прийом анкет від охочих обійняти цю посаду передбачений надзвичайно короткий строк – п’ять днів (до 3 вересня). Окрім того, до самого конкурсу допускаються лише діючі поліцейські. Конкурсна комісія для відбору претендентів також наразі лише формується.

Експерти групи Реформа правоохоронних органів Реанімаційного Пакету Реформ підтримували проведення відкритого конкурсу на посаду керівника Національної поліції і закликають до подальшого проведення конкурсних відборів на найбільш важливі посади в структурі Нацполіції.

Водночас громадськість переконана: конкурси на відповідні посади мають проводитись відповідно до вимог законів України «Про Національну поліцію» та «Про державну службу». Тобто бути відкритими для всіх кандидатів, які відповідають вимогам до посади і проводитись прозоро.

Зокрема, відповідно до закону, кандидатури на посади такого рівня мають розглядатися поліцейською комісією апарату центрального органу поліції, яка досі не сформована. До складу такої комісії мають увійти окрім поліцейських представники громадськості, правозахисники, адвокати, науковці тощо. Незалежна та авторитетна комісія з відбору є важливим елементом кожного із конкурсів.

Виходячи з важливості формування нової системи поліцейської освіти, експерти групи Реформа правоохоронних органів РПР вважають, що керівником Поліцейської академії повинен стати кандидат із найкращими професійними якостями, який відповідає критеріям доброчесності та зможе отримати суспільну підтримку і довіру. Вимога про перебування на службі в лавах Нацполіції на момент проведення конкурсу унеможливлює доступ до конкурсу багатьох гідних кандидатів і зменшує конкуренцію.

Для експертного середовища також залишається відкритим питання реформування поліцейської освіти загалом. В червні МВС оголосило про існування робочої групи, яка підготувала Концепцію реформування освіти в МВС. Однак цей документ досі не оприлюднений.

Зважаючи на викладене вище, експерти групи реформа органів правопорядку Реанімаційного Пакету Реформ закликають Голову Національної поліції:
1) оголосити до початку проведення конкурсу склад конкурсної комісії, до якої включити незалежних представників;
2) подовжити строк приймання документів від кандидатів на посаду принаймні на два тижні;
3) оприлюднити умови конкурсного відбору, які відповідають засадам прозорості і змагальності, а також забезпечують відбір згідно результатів об’єктивної оцінки кожної із професійних компетенцій, необхідних для керівника Поліцейської академії;
4) допустити до участі в конкурсі не лише поліцейських, а й інших осіб, які відповідають кваліфікаційним вимогам;
5) опублікувати та провести публічне обговорення Концепції реформування освіти в МВС.


Довідково:
Експерти нашої групи беруть активну участь у діяльності групи з реформи органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ (РПР).

Заява на веб-сайті Реанімаційного пакету реформ.

30 серпня Експертна група вже коротко висловлювала позицію щодо недостатньої якості оголошеного конкурсу на посаду керівника Поліцейської академії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *