Громадськість закликає депутатів не надавати Національній гвардії поліцейських повноважень

6 червня Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Верховної Ради розгляне законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України» (реєст. №6556).

Автори законопроекту мають на меті надати військовослужбовцям Нацгвардії поліцейських функцій з метою охорони громадського порядку, розширити  роль Національної гвардії у боротьбі з тероризмом, операціях Збройних Сил у кризових ситуаціях, що загрожують національній безпеці, в особливий період тощо.

Однак, попри хороші на перший погляд наміри, законопроект містить цілу низку проблемНацгвардії планується надати повноваження самостійно патрулювати вулиці, складати протоколи про адмінправопорушення (наприклад куріння у заборонених місцях, дрібну крадіжку або розпиття алкоголю в неналежному місці), доставляти правопорушників та проводити особистий огляд і огляд речей особи. Сьогодні всі ці заходи військовослужбовці Нацгвардії можуть здійснювати тільки спільно патрулюючи вулиці з поліцією. Самостійне виконання нацгвардійцями цих функцій призведе до низки проблем у питаннях охорони громадського порядку у координації з поліцією.

Окрім того, Концепцією розвитку сектору безпеки і оборони України  затверджено перехід Національної поліції України від мілітаризованої до соціально-сервісної моделі. У разі ж ухвалення законопроекту, відбудеться ще більша мілітаризація деяких функцій поліції. Що стосується Нацгвардії, Концепцією декларується поступове наближення її за показниками бойової та спеціальної підготовки і технічного оснащення до стандартів НАТО.

Варто також зазначити, що професійна підготовка та екіпірування Нацгвардійців суттєво відрізняється від поліцейських. Забезпечення громадського порядку на вулиці вимагає достатніх знань, умінь та навичок, що передбачені службовою підготовкою у поліції. На рівні професійної підготовки поліцейських готують як цивільну сервісну службу, а нацгвардійців як бійців військового формування.

Проект закону значно розширює повноваження Нацгвардії не лише у зоні конфлікту, але й «у мирний час». Національна гвардія зможе отримувати важке озброєння, однак не передбачено жодних механізмів контролю за його використанням. До повноважень Нацгвардії додано контроль за видобутком корисних копалин, насамперед, бурштину, що тільки посилюватиме криміналізацію цієї непростої проблеми.

Надання Національній гвардії України повноважень, які передбачають законне обмеження прав і свобод людини і громадянина, суперечить частині четвертій статті 17 Конституції України, відповідно до якої Збройні Сили України та інші військові формування ніким не можуть бути використані для обмеження прав і свобод громадян.

Зважаючи на викладене, група з реформи органів правопорядку Реанімаційного Пакету Реформ закликає народних депутатів відхилити або направити на доопрацювання проект Закону № 6556 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення правових засад діяльності Національної гвардії України».


Довідково:
Експерти нашої групи беруть активну участь у діяльності групи з реформи органів правопорядку Реанімаційного пакету реформ (РПР).

Заява на веб-сайті Реанімаційного пакету реформ.

Аналіз проекту Закону №6556, підготовлений аналітиком нашої групи Сергієм Баглаем.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *