Про міжнародний досвід дисциплінарної відповідальності суддів та прокурорів говорили на конференції

_A2A0663

На минулому тижні в Києві відбулась міжнародна конференція «Дисциплінарна відповідальність суддів та прокурорів в Україні» та семінар з цієї теми. В роботі цих заходів взяли участь члени Вищої ради правосуддя, Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів, представники Верховного суду, Ради суддів України, Генеральної прокуратури України, Ради прокурорів України та правничої спільноти, в т.ч. і фахівці Асоціації УМДПЛ – експерти Євген Крапивін та Михайло Каменєв.

_A2A0783

Під час конференції, що була організована Вищою радою правосуддя та Кваліфікаційно-дисциплінарною комісією прокурорів, за підтримки Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні» та Програми USAID реформування сектору юстиції «Нове правосуддя», міжнародний експерт Ради Європи Джеремі МакБрайд, а також заступник генерального прокурора, апеляційний суд м. Порту (Португалія) Жуау Антоніо Рату ознайомили учасників із міжнародними та європейськими стандартами та провідною практикою щодо дисциплінарної відповідальності прокурорів. Окрім цього, представник Секретаріату Групи держав проти корупції (GRECO) презентував рекомендації органу у цьому питанні.

_A2A2254

Експерт Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін виступив в панелі “Прийняття рішення за результатами розгляду дисциплінарної справи та призначення дисциплінарного стягнення” із доповіддю щодо тенденцій та проблем у цій галузі, звернувши увагу на такі питання:

  • попередні результати аналізу дисциплінарної практики щодо найпоширеніших видів дисциплінарних проступків,
  • проблеми із якістю законодавства про декларування,
  • неможливість притягнути до дисциплінарної відповідальності Генерального прокурора України,
  • випадки непропорційного застосування дисциплінарних стягнень до прокурорів, негативні тенденції в притягненні керівників до відповідальності за проступки своїх підлеглих тощо.

Зазначимо, що експерти Асоціації УМДПЛ входять до групи фахівців, які наразі здійснюють аналіз практики роботи Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів через вивчення її рішень щодо дисциплінарних проваджень, а також організують інтерв’ю з учасниками процесу розгляду скарг.

Усі дані з дослідження документів ляжуть в основу відповідного звіту про практику роботи Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів. Таке дослідженняпроводиться за фінансової підтримки Ради Європи та публікація його результатів запланована на січень 2019 року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *