Заява міжфракційного депутатського об’єднання “Правозахисна коаліція” щодо рішень Уряду щодо застосування спеціальних засобів у Національній гвардії України

Міжфракційне депутатське об’єднання «Правозахисна Коаліція» засуджує затверджені 20 грудня Урядом правила застосування і перелік спецзасобів, які можуть використовувати військовослужбовці Національної гвардії. Постанова політично вмотивована і спрямована на збільшення можливостей боротьби з політичними опонентами.

Тоді як суспільство прагне демілітаризації органів правопорядку, відмови від ескалації насильства на мітингах, ідентифікації правоохоронців, уряд дає Нацгвардії «іграшки», якими можна буде калічити людей.

Постановою Кабміну встановлені лише види спецзасобів без переліку найменувань. Визначення допустимих параметрів спеціальних засобів у частині їх фізичного, хімічного та іншого впливу на організм людини покладено на Міністерство охорони здоров’я. Таке формулювання не передбачає їхньої сертифікації, контролю походження та тактико-технічних характеристик. Це відкриває дорогу до свавільного вибору спецзасобів потенційно летальної дії.

Нагадуємо, що один із перших загиблих учасників Революції Гідності – Сергій Нігоян був вбитий патроном для примусової зупинки транспорту, попри запевнення МВС у використанні лише патронів «несмертельної дії».

Види спецзасобів мають бути встановлені виключно законом, а повний перелік найменувань – Кабінетом Міністрів з обов’язковим погодженням Міністерством охорони здоров’я.

Сліпе дублювання правил використання спецзасобів, аналогічних до правил Національної поліції, є черговим кроком до наділення Національної гвардії поліцейськими повноваженнями. Це суперечить Конституції України, яка забороняє використання військових формувань для обмеження прав і свобод.

Неприйнятним в даному контексті є залучення військовослужбовців-строковиків до суто поліцейських функцій з охорони порядку на мітингах і протестах, замість оборони України.


Довідково:

26 грудня 2017 року народні депутати України, представники різних політичних сил, спираючись на Конституцію України, Закон України «Про статус народного депутата України», відповідно до статті 60-1 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» створили міжфракційне депутатське об’єднання «Правозахисна Коаліція».

Метою діяльності міжфракційного депутатського об’єднання визначено утвердження верховенства права, підтримку забезпечення прав і свобод людини і громадянина.

Детальніше про об’єднання за посиланням.

Експерти Асоціації УМДПЛ консультують міжфракційне депутатське об’єднання з питань публічного права і прав людини.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *