РПР закликає змінити Порядок формування Ради громконтролю при ДБР та долучити громадськість до формування ДБР

Кабінет Міністрів України оприлюднив тексти постанов, якими затверджено Положення про Раду громадського контролю при ДБР та Порядок формування складу цієї ради і Типовий порядок проведення відкритого конкурсу для призначення на посади у ДБР.

Незважаючи на неодноразові заяви керівництва Державного бюро розслідувань про прихильність кращим практикам громадського контролю за діяльністю новоствореного органу правопорядку, вищезазначені нормативно-правові акти є серйозним кроком назад у цьому питанні.

Найбільше занепокоєння викликає Порядок формування персонального складу Ради громадського контролю при ДБР. Передбачена Порядком процедура фактично дублює ту, яка встановлена постановою Кабінету Міністрів України від 3 листопада 2010 року № 996 для формування громадських рад при міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади. Процес формування перших громадських рад відповідно до цієї процедури виявив одну з суттєвих вад такого механізму – можливість «рейдерського» захоплення громадської ради«кишеньковими» організаціями, які насправді існують лише на папері.

Окрім цього, вказані документи не гарантують можливості для членів Ради громконтролю входити до складу конкурсних комісій з відбору працівників Бюро. Натомість, типовим порядком проведення відкритого конкурсу передбачено повноваження директора ДБР включити до конкурсної комісії представників будь-яких громадських організацій. Тобто, директор Бюро на власний розсуд залучатиме сторонніх осіб до процесу з відбору працівників.

Крім того, зазначеним порядком формування Ради громадського контролю встановлені занадто жорсткі та дискримінаційні вимоги до організацій, які висуватимуть своїх представників. Встановлені пунктом 5 Порядку критерії про діяльність цих організації протягом двох років у правозахисній діяльності та підтвердження цілей та завдань в установчих документах суттєво та безпідставно позбавляють цілу низку активних організацій делегувати своїх представників до Ради громконтролю при ДБР.

Нагадаємо, в Україні не існує єдиного визначення правозахисної діяльності, а тому подібні вимоги надають змогу відсіювати представників окремих громадських організацій і, крім того, суперечать принципу юридичної визначеності.

З огляду на вищевикладене, експерти коаліції громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ вимагають від керівництва ДБР винести на розгляд Кабінету Міністрів України пропозиції, які дозволять закріпити у згаданих постановах такі положення:

1) формування складу Ради громадського контролю проводиться шляхом рейтингового інтернет-голосування громадян, які проживають на території України;

2) Рада громадського контролю визначає зі свого складу представників до складу конкурсних комісій, які проводять конкурс на зайняття вакантних посад у ДБР, у кількості не менше третини складу таких конкурсних комісій;

3) кандидатури для участі в конкурсі з формування складу Ради громконтролю подаються громадськими об’єднаннями, статутна діяльність яких пов’язана з антикорупційною, правоохоронною або правозахисною діяльністю.


Заява на сайті РПР за посиланням.

Довідково: експерти Асоціації УМДПЛ беруть активну участь в роботі групи з реформи органів правопорядку Ренімаційного пакету реформ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *