Громадськість закликає змінити правила обрання Ради громадського контролю при ДБР та переобрати її склад

27 квітня Директор Державного бюро розслідувань Роман Труба повідомив про затвердження персонального складу Ради громадського контролю при Бюро (РГК), який був сформований на установчих зборах 30 березня.

Більше половини членів новоствореної Ради мають політичні зв’язки, а один із членів РГК взагалі був звільнений з органів прокуратури на підставі закону «Про очищення влади». Такий результат установчих зборів – наслідок того, що представники десятків громадських організацій, які існують виключно на папері та чия діяльність невідома, сплановано захопили переважну більшість місць у РГК.

Експерти коаліції громадських організацій Реанімаційний Пакет Реформ ще у січні попереджали про високу ймовірність такого сценарію, ризики, які несе в собі процедура установчих зборів, та закликали керівництво Бюро ініціювати зміни.

Вже під час затвердження персонального складу Ради громадського контролю при Бюро, очільник відомства Роман Труба повідомив, що після проведення установчих зборів він отримав листи від народних депутатів, експертів, а також висновок міжнародних спостерігачів, де були викладені застереження щодо механізму формування РГК через установчі збори. Труба також заявив, що процедура обрання складу Ради має бути змінена на користь проведення онлайн-голосування, а до підготовки відповідних змін мають бути долучені громадські експерти.

Експерти групи Реформа органів правопорядку Реанімаційного Пакету Реформ підтримують позицію директора Бюро щодо необхідності змін формату обрання членів РГК. Аби уникнути ризиків, слід запровадити нову процедуру верифікації громадян України, які мають намір взяти участь у такому онлайн-голосуванні. Зручною та цілком захищеною насамперед є верифікація з використанням електронного цифрового підпису.

З огляду на вищезазначене, експерти групи Реформа органів правопорядку Реанімаційного Пакету Реформ закликають припинити повноваження складу Ради громадського контролю при ДБР, який був обраний установчими зборами, і сформувати новий склад Ради, згідно нових правил. Для цього Кабінет Міністрів та Державне Бюро Розслідувань повинні внести зміни до Постанови від 20 грудня 2017 р. №1086 «Питання Ради громадського контролю при Державному бюро розслідувань», якими передбачити:

 – формування складу Ради громадського контролю при Бюро проводиться шляхом рейтингового інтернет-голосування громадян України з використанням електронного цифрового підпису для верифікації голосування та уникнення зловживань під час голосування;

 – після введення в дію положень щодо рейтингового інтернет-голосування громадян України з використанням електронного цифрового підпису, повноваження складу Ради громадського контролю при Бюро, який був обраний установчими зборами, припиняються, і формування нового складу Ради  проводиться згідно нових правил;

– Рада громадського контролю при Бюро визначає зі свого складу представників до складу конкурсних комісій, які проводять конкурс на зайняття вакантних посад у ДБР, у кількості не менше третини складу таких конкурсних комісій.


Джерело: Реанімаційний пакет реформ.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *