Народні депутати, експерти та керівництво ДБР обговорили проблеми запуску Державного бюро розслідувань 1 вересня

Круглий стіл на тему «Що заважає запуску Державного бюро розслідувань» відбувся в п’ятницю, 13 липня. Організатори – міжфракційне депутатське об’єднання «Правозахисна коаліція», Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів та ГО «Правозахисна Ініціатива».

Під час заходу обговорювались питання планового запуску ДБР 1 вересня, передбачувану низьку ефективність його роботи, стану розгляду законодавчих змін депутатами, вплив політиків на його формування тощо.

Модератор заходу, експерт Асоціації УМДПЛ Євген Крапивін, представив policy brief з проблемами, які зроблять роботу ДБР після запуску низькоефективною, а також шляхи їх вирішення. Документ можна завантажити за посиланням або прочитати нижче:

Народні депутати Олена Сотник, Мустафа Найєм та Ігор Луценко розкритикували затягування голосування у Верховній Раді за законодавчі зміни, необхідні для повноцінного запуску ДБР.

«Зовнішня комісія, що проводить набір працівників на керівні посади в ДБР, виконала свої функції ще тоді, коли обрали Директора та заступників Державного бюро розслідувань. Далі працівників мали б набирати внутрішні комісії, сформовані директором», – сказав в своєму виступі Мустафа Найєм.

Директор ДБР Роман Труба розповів присутнім про проведення конкурсів на посади, про співпрацю з міжнародними партнерами. Він нагадав, що в підслідності ДБР розслідування злочинів, скоєних правоохоронцями, суддями, військові злочини і кримінальні злочини, вчинені топ-чиновниками.

«Державне бюро розслідувань запрацює у вересні цього року. Такий правоохоронний орган необхідний в країні, в якій часто порушуються права людини. В країні, проти якої щороку зростає кількість позовів до Європейського суду з прав людини. Саме зі створенням ДБР реформа правоохоронної системи набуде логічного завершення», – підкреслив він.

Експерт Асоціації УМДПЛ Михайло Каменєв зауважив, що «суттєве занепокоєння викликає можлива неконституційність положень Закону про Державне бюро розслідувань, яка в перспективі може поставити під сумнів функціонування ДБР. Так, Закон всупереч Конституції України наділяє Президента повноваженнями делегувати трьох членів до “зовнішньої” конкурсної комісії та призначати Директора Бюро. Формальне залучення інститутів громадянського суспільства (у вигляді формування Ради громадського контролю та Науково-консультативної ради при ДБР) поки що демонструє набагато меншу ефективність ніж неформальна участь окремих експертів. Запорукою успішного запуску органу має стати реальна незалежність керівництва цього органу правопорядку, публічність всіх процесів пов’язаних з його створення та консолідація зусиль всіх залучених гравців».


Довідково:

МФО “Правозахисна коаліція” створено 16 січня 2018 року. До його складу входить 16 народних депутатів. Метою діяльності міжфракційного депутатського об’єднання визначаємо утвердження верховенства права, підтримку забезпечення прав і свобод людини і громадянина. Стратегічним партнером МФО є Громадська організація “Правозахисна Ініціатива”.

Матеріал підготовлено на основі новини на веб-сайті Державного Бюро розслідувань.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *